Forskare: Hatbrott bör prövas i HD

Publicerad

En man attackerade två kvinnor i slöja i Malmö och skrek ”ni förstör landet”. Tingsrätten dömde inte för hatbrott, men målet kan ha potential för att bilda praxis i Högsta domstolen.

Åklagaren ansåg att attacken mot kvinnorna var ett hatbrott, men han dömdes bara för misshandel. Målet ska nu prövas av hovrätten.

Tingsrätten ansåg att det inte rörde sig om ett hatbrott då det inte var helt säkert att han valt ut de två kvinnorna för att de var muslimer. Angreppet kan likaväl ha varit ett uttryck för hans allmänna förvirring och berusning, var motiveringen.

-Jag tror att det här kan gå vidare och bli praxisbildande mål, det finns så mycket resonemang i tingsrättens dom. Till exempel är det tydligt att de två personerna är muslimer. Och han sa ”det är sådana som ni som förstör det här landet”. Det finns andra fall där det skulle ha räckt, säger David Brax, forskare vid Göteborgs universitet.

-Lagen är kontroversiell, det finns skäl att misstänka att många domare inte gillar den. Vi behöver ett avgörande från högre ort, för lagen är väldigt vag.

Vid Högsta domstolen välkomnar justitieråd Kerstin Calissendorff ett hatbrottsmål för prövning.

-Vi har inte haft något sådant mål uppe vad jag känner till, så det vore säkert alldeles utmärkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer