Korridor på högstadieskola. Foto: Jessica Gow TT bild

Forskare: ”Högstadielärarna mest utsatta för smitta i grundskolan”

Uppdaterad
Publicerad

En kommande forskningsrapport indikerar att högstadielärarna var den mest smittoutsatta lärargruppen i våras. De smittades i dubbelt så stor utsträckning som gymnasielärarna.

– Det här tyder på att skolstängningarna under våren skyddade gymnasielärarna, säger Helena Svaleryd som är professor i nationalekonomi på Uppsala universitet.

I sin forskning har hon studerat alla landets grundskolelärare mellan 18 mars, då gymnasieskolorna började med distansundervisning och 15 juni,då skolorna stängde för sommarlov. De har tittat på vilka effekter högstadiets öppethållande har haft för smittspridningen.

Helena Svaleryd är professor i nationalekonomi på Uppsala universitet. Foto: privat

– Om man räknar ihop alla fall kopplade till föräldrar, lärare och lärarnas partners så hade 620 smittofall kunnat undvikas genom en stängning av högstadierna i landet. Det kan jämföras med totalt 53 482 i Sverige under samma period.

Högre risk än för övriga grundskolelärare

Med vård- och omsorgsyrkena borträknade så ligger högstadielärare enligt forskningsrapporten på plats 7 av 124 yrkeskategorier sett till smittorisk på arbetet medan mellanstadielärare ligger på plats 22, lågstadielärare på plats 47 och gymnasielärarna på plats 66.

Folkhälsomyndigheten har genom hela coronapandemin menat att grundskolelärarna inte utsätts för någon förhöjd smittorisk och slog återigen fast detta i en rapport som kom 12 november. 

”Missvisande siffror” 

– Folkhälsomyndigheten tar bort alla yrken där det inte finns någon smittad. Det betyder att man tar bort över 1 miljon individer. Sedan jämför man läraryrket med övriga yrken. 

Innebär det att Folkhälsomyndighetens siffror är missvisande? 

– Ja, jag tycker att de är missvisande, säger Helena Svaleryd.

– Folkhälsomyndighetens mål och syften med rapporten har varit att göra en övergripande analys av skolan inför bedömning av hur man kan hantera covidsmittan där, skriver Britta Björkholm, avdelningschef på myndigheten i ett mejl.

Enligt henne har FHM inte ställt yrkena inom skolan mot varandra eftersom deras uppgift är att se om skolyrkenas risk skiljer sig från andra gruppers risk i hela samhället.

I videon kan du höra mer om forskningen kring smittorisken i grundskolan.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.