Foto: SVT

Forskare i Lund har hittat fem typer av diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Diabetes kan delas in i fem olika typer, i stället för två, har forskare i Lund nu kommit fram till.

För närvarande är diabetes uppdelad i två former, typ 1 och typ 2. Det har länge varit känt att typ 2-diabetes kan se olika ut, men klassificeringen har varit oförändrad i årtionden.

I studien från Lund, som publiceras i den vetenskapliga tidsskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology, tittade forskarna på drygt 13 000 diabetespatienter i åldern 18 till 97 år.

Genom att registrera insulinresistens, insulinavsöndring, blodsockernivåer, ålder och sjukdomsuppkomst, kunde forskarna urskilja fem olika typer av sjukdomen. Tre allvarliga och två mildare former av diabetes.

– Det här är det första steget mot en personlig behandling av diabetes, säger Leif Groop, endokrinolog vid Lunds universitet, och en av forskarna bakom studien.

En av de allvarligaste formerna av diabetes är de patienter med insulinresistens som löper en mycket högre risk för njursjukdom.

– Den här gruppen är den som mest kan dra nytta av den nya diagnosen eftersom det är de som för närvarande blir mest felaktigt behandlade, säger Leif Groop.

– Detta kommer att möjliggöra tidigare behandling för att förhindra komplikationer hos patienter som löper störst risk att drabbas, säger Emma Ahlqvist, docent vid Lunds universitet och medförfattare till studien.

Resultaten av forskningen har kontrollerats mot tre andra studier från Sverige och Finland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.