Helen Stjerna, generalsekreterarere på ”A non smoking generation”, är positiv till det danska lagförslaget som vill förbjuda försäljning av all tobak till människor födda 2010 eller senare. Nu vill hon se ett liknande förslag i Sverige. Foto: A non smoking organisation och TT

Efter radikala rökförslaget i Danmark – nu vill de att Sverige tar efter

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark vill regeringen förbjuda all tobaksförsäljning till personer födda 2010 eller senare, även efter att de blivit myndiga. Nu vill ”A non smoking generation” att Sverige ska ta efter.

– Det skulle vara fantastiskt, säger Helen Stjerna som är generalsekreterare i organisationen.

Det var den 15 mars som den danska regeringen lade fram lagförslaget som i praktiken skulle förbjuda alla personer som i dag är tolv år eller yngre från att någonsin köpa nikotinprodukter. Den ideella anti-rökningsorganisationen ”A non smoking generation” vill se samma förslag i Sverige.

– Det här är något som vi efterlyst länge, vi sneglar avundsjukt på Danmark, säger generalsekreteraren Helen Stjerna.

Om lagförslaget går igenom skulle det betyda att en person som 2042 är 32 år inte får köpa tobak, men att en person som är 33 år får.

Hör reaktionerna i Danmark på lagförslaget i klippet nedan.

”Grattis till Danmark”

Helen Stjerna menar att Danmark är ett föregångsland och att man ligger långt före Sverige på de här områdena.

– De har varit otroligt offensiva de senaste åren och legat i framkant när det kommer till att reglera tobakskonsumtionen.

Men är det inte ett problem att man inskränker personers frihet?

– Nej, det är bara att säga grattis till Danmark och de danska ungdomarna som får en tobaksfri skoltid.

”Ingen vill egentligen börja”

Enligt Helen Stjerna är det inget problem att man förbjuder personer som aldrig testat nikotinprodukter från att i framtiden köpa dem.

– Det vi ser är att det bara är barn som börjar röka och snusa. Det är egentligen ingen som vill börja utan det är nästan alltid ett resultat av grupptryck.

Är inte det ett förenklat sätt att se på det?

– Nej, det är det verkligen inte. Någonstans måste samhället sätta stopp.

Ser du några problem med det här lagförslaget?

– Nej, egentligen inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.