Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bollerupsån är ett av vattendragen där öring räknats. Enligt forskarna riskerar öringen försvinna helt från en del bäckar och åar. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Forskare: Öringen riskerar försvinna från vattendrag i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Öringen har det tufft i södra Sverige – bestånden har minskat i många vattendrag under de senaste 30 åren, visar en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet. Höjda vattentemperaturer och torka är två av öringens fiender.

– Öringen tål bara mycket korta tidsperioder med vattentemperaturer över cirka 22 grader, säger Serena Donadi, en av forskarna bakom studien.

Donadi och hennes forskarkollegor vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har analyserat 30 år av data över förekomsten av ung öring i 174 svenska vattendrag. I åar och bäckar i södra Sverige noterades en negativ trend.

Klimatkrisen

– Det finns en risk att en del av de här bestånden går förlorade på sikt om inga åtgärder görs, säger Serena Donadi.

Ökar i norra Sverige

Men samtidigt som öringen minskar i södra Sverige, visar studien också att bestånden ökar i norra Sverige. Sannolikt kan det bero på att temperaturhöjningar där lett till att vattnet hamnat närmare 15 grader – vilket är den vattentemperatur i vilken öringen växer bäst.

– Temperaturhöjningen där gynnar öringen till en viss gräns innan det svänger det tillbaka och blir negativt igen, säger Joacim Näslund, en av forskarna.

För att ge öringarna bättre förutsättningar i södra Sverige kan man jobba med skuggning och plantera träd längs med åkanter.

I videoklippet svarar Joacim Näslund på frågan varför det är ett problem att öringbestånden minskar i söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet