Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Svensson, miljöanalytiker på SLU Artdatabanken, och Fredrik Lundblad, naturvårdare som jobbar med naturvårdsrestaurering, är två av dem som restaurerat åfåran. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Här kom fisken tillbaka till det historiska vattendraget på Söderåsen

Uppdaterad
Publicerad

För hundra år sedan utdikades vattendraget och fiskarna försvann. 2016 restaurerades åfåran och nu har den här delen av Hallabäcken på Söderåsen blivit en idealisk uppväxtmiljö för öringen.

I många vattendrag i södra Sverige har öringbeståndet minskat under de senaste 30 åren, enligt en ny studie från Sveriges Lantbruksuniversitet.

Men i Hallabäcken på Söderåsen i nordvästra Skåne har öringen och andra fiskar tvärtom fått bättre levnadsvillkor. Där har länsstyrelsen återskapat en åfåra såsom den gick för över hundra år sedan.

– Att se såna här resultat – det är verkligen en ljuspunkt i tillvaron, säger Mikael Svensson, miljöanalytiker på SLU Artdatabanken, en av dem som varit med och restaurerat vattendraget på uppdrag av länsstyrelsen.

I videoklippet får du följa med till Hallabäcken på Söderåsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet