Forskare: ”Största faran är att andra inspireras av skolattackerna”

Uppdaterad
Publicerad

Våldsdådet på Malmö Latinskola var den tredje skolattacken på sju månader i Skåne. Enligt forskaren Christer Mattsson är det stor risk att så kallade ”copycats” inspireras till att begå liknande brott.

– Det kommer att hända igen. Tyvärr är det så, säger Christer Mattsson om skolattackerna.

Han är föreståndare vid Segerstedinstitutet vid Göteborgs universitet och forskar bland annat om förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism.

Skoldådet i Malmö

– Och den största faran är att andra ungdomar inspireras.

Enligt honom har nästan samtliga utav ungdomarna som begår dessa våldsdåd flera saker gemensamt. Förutom att de lider av psykosocial ohälsa delar de öppet med sig av våldsfantasier i chattforum, och får därigenom uppmuntran och bekräftelse.

– De delar sina världsbilder med varann, så sammanhanget på sociala medier är väldigt viktigt, säger Christer Mattsson.

”Måste plocka upp de akuta signalerna”

Förutom uppmuntran och utbytet av idéer på nätet är det också platsen där ungdomarna pressar varann till att utföra våldsdåden.

– Man berättar om sina planer, och sen är det svårt att backa.

Enligt Christer Mattsson måste skola, myndigheter och samhället i stort bli bättre på att plocka upp signalerna, både de akuta och de mer långtgående, för att förhindra skolattacker i framtiden.

– Man har ju flera gånger försökt med så kallad nätvandring, där fältarbetare letar efter inlägg och chattar som tyder på någon form av våldsbejakande extremism. Till exempel var FBI tidigt ute med att flagga för pojken som begick skolattacken i Eslöv, säger han.

Hör Christer Mattsson berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet