I den nya fiskelagen som kom den 1 okbober lämnar Sverige systemet där vi alla äger rätten till fiske gemensamt. Istället privatiseras rättigheterna, och kan köpas och säljas.
Detta kan få stora konsekvenser för arbetet med att hålla småhamnar och kustsamhällen levande, varnar nu Lundaforskare.
– En sådan privatisering av gemensamma resurser riskerar slå ut värden som levande kustsamhällen, tradition och ackumulerad kunskap, hantverksskicklighet, inflytande, kulturarv och en kontinuerlig miljöövervakning säger Filippa Säwe, forskare vid institutionen för service management och tjänstevetenskap.
Enligt forskningsrapportern går den nya lagen stick i stäv med den utveckling man menar krävs för att hålla kusterna levande. Forskarna hänvisar till de erfarenheter som gjorts i andra länder, där man menar att privatiseringar har varit förödande för det småskaliga fisket.
– Hur fisket ska förvaltas är en fördelningspolitisk fråga. Ett aktuellt ställningstagande i svensk fiskepolitik är om och i vilken utsträckning den gemensamma fiskeresursen ska delas ut till enskilda företag och bli en köp- och säljbar handelsvara, säger Johan Hultman, en av forskarna.