Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Många livsmedel har större klimatpåverkan än förpackningen, säger Katrin Molina-Besch, som forskar om olika miljökrav på matförpackningar ska balanseras. Foto: Petra Hultman

Forskaren: Därför är inplastad gurka bättre för miljön

Uppdaterad
Publicerad

Många vill minska sitt klimatavtryck genom att förpackningsbanta. Men tvärtom vad många tror är förpackningar många gånger bra för miljön.

– En inplastad gurka förlänger hållbarheten i flera veckor, säger Katrin Molina-Besch forskare på Förpackningslogistik på LTH i Lund.

Matsvinn är en av vår tids värsta klimatbovar. Ungefär en tredjedel av den mat som produceras i världen kastas.

– Att producera mat tar väldigt mycket resurser, så när man producerar mat och sen slänger den, har alla de resurserna använts i onödan, säger Katrin Molina-Besch.

Och det är där som förpackningarna kommer in. En inplastad gurka kan hålla i flera veckor, jämfört med en gurka utan plast som blir mjuk och tråkig efter några dagar – och förmodligen kastad i soporna.

Ska skydda produkten

Livsmedelsförpackningen fyller flera funktioner: den ska skydda produkten från fukt, syre, mikroorganismer och annan yttre påverkan som kan förstöra produkten, den ska också underlätta transport och förvaring, ge information om innehållet samt marknadsföra produkten.

Förpackningens främsta uppgift är att skydda maten så den håller länge. Men även om många livsmedel har större klimatpåverkan än själva förpackningen, är det ur miljösynpunkt viktigt att inte använda mer förpackningsmaterial än nödvändigt.

– Som konsument kan man välja den produkt som har minsta möjliga material som behövs för att minska matsvinnet.  Man kan till exempel välja bort onödigt tjocka eller dubbla förpackningar, säger Katrin Molina-Besch.

Klädinköp och transporter viktigare

Å andra sidan tycker hon att förpackningars miljöpåverkan kanske får lite för mycket uppmärksamhet, i jämförelse med annat som skulle göra större skillnad för klimatet.

– Förpackningsavfallet vi har där hemma är lätt att se, men det kanske inte är helt rätt fokus. Våra transporter, hur mycket kläder vi köper, vad vi äter och hur vi värmer upp våra hem kanske är viktigare att fundera på, säger Katrin Molina-Besch.

Hör Katrin Molina-Besch i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer