Torbjörn Ott har forskat på mobilanvändande i skolan. Foto: Jarl Silander

Forskaren: ”Mobiltelefonen ett viktigt verktyg i skolan”

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltelefonförbud på raster är än så länge relativt ovanligt på skolor i Sverige. Desto vanligare är det med förbud av mobiltelefoner på lektionstid. Docent Torbjörn Ott har forskat på användandet av mobiltelefoner och menar att det är fel att införa ett förbud.

– Jag tror att man måste sluta att se mobiltelefonen som ett störande föremål och se det som ett verktyg istället, säger Torbjörn Ott, adjungerad lektor på Göteborgs universitet.

Mobilförbud under utredning

I nuläget är det upp till varje skola att bestämma vad som gäller, men en utredare håller på uppdrag av Utbildningsdepartementet på att utarbeta en plan för ett eventuellt nationellt förbud av mobiltelefoner i klassrummen.

Torbjörn Ott tycker att ett förbud mot mobiltelefoner är fel väg att gå.

– Mobiltelefonen är det vanligaste digitala redskap vi har i samhället. Och om skolan ska arbeta mot att man ska få en digital kompetens så bör ju rimligtvis det vanligaste verktyget man använder som en port till en digital värld, vara med i det arbetet.

Infekterad debatt

Debatten kring mobiltelefoner i skolan har ända sedan slutet av 90-talet fokuserat på de negativa effekterna, menar Torbjörn Ott. Han pekar på att det också finns mycket forskning som visar på mobilanvändandets positiva effekter, som sällan lyfts fram i debatten.

– En intressant svensk studie som nyligen publicerades visade att skolresultaten i svenska högstadieskolor inte har påverkats nämnvärt till det bättre av att man har förbjudit mobiltelefoner.

Skolvärldens undervisningstraditioner påverkar

Torbjörn Ott tror att en av orsakerna till att mobilanvändandet i skolan ofta ses som negativt, har att göra med skolväsendets uppbyggnad.

– Skolan har många traditioner av att hur undervisningen ska bedrivas, vad en skola är, hur hur skolan ska se ut. Och då kanske mobiltelefonen inte passar in i den bilden.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.