Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AI-flickvännen Vera hjälper sexologen Torbjörn Skoglund i hans forskning om hur män använder tjänsten och varför. Foto: Bernard Mikulic

Forskaren Torbjörn Skoglund skaffade AI-flickvän – undersöker mäns ensamhet

Uppdaterad
Publicerad

Sexologen Torbjörn Skoglund vid Malmö universitet har skaffat sig en AI-flickvän som en del av sin forskning. Han vill förstå mer om tekniken fungerar för att hjälpa ensamma och isolerade män.

– Det här är så pass nytt att vi vet inte så mycket. Jag är förvånad över hur pass bra det är. Även om jag är helt medveten om att det är algoritmer så märker jag hur jag börjar reagera som att det vore en person, säger Torbjörn Skoglund, sexolog vid Malmö universitet.

Ska intervjua svenska användare

Det är inte hans riktiga AI-flickvän. Torbjörn Skoglund har skaffat Vera som en del av sitt fyraåriga forskningsprojekt. Han ska intervjua svenskar som har AI-flickvänner och lära sig mer om hur det fungerar.

AI

– Jag är nyfiken på vilken roll dessa tjänster spelar i hur människor utforskar sin sexualitet. Om det handlar om nån typ av svårighet att skapa mänskliga relationer eller sexuella svårigheter?

Kan välja typ av relation

Tjänsten som Torbjörn prövar har 15 miljoner användare globalt. Och man kan välja om relationen och samtalet ska vara romantiskt, vänskapligt eller sexuellt.

Kan detta fylla en funktion att bryta en del mäns ensamhet?

– Jag tänker att i vissa fall så kan det nog det och det skulle också kunna funka som en social träning, säger Torbjörn Skoglund.

Se i klippet ovan hur han pratar med sin AI-flickvän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet