Foto: SVT

Forskning om tandlossning ska hjälpa mot reumatism

Uppdaterad
Publicerad

Att munnen och kroppen hänger ihop är ganska självklart. Men kanske inte att tandlossning kan hänga samman med sjukdomar som hjärtinfarkt och reumatism.

För att ta reda på detta startar nu ett stort forskningsprojekt – ett samarbete mellan Skåne och Blekinge – med 400 personer som leds från högskolan i Kristianstad.

Sjätte vanligaste sjukdomen i världen

Det finns gammal kunskap om att en infektion i munnen kan påverka andra organ i kroppen. I dag går vi till tandläkaren och tandhygienister och får hjälp. För hundra år sedan drog man ut tänderna och hoppades på att det skulle hjälpa.

Numera finns det andra metoder för att bota tandvärk och tandlossning. Den förebyggande tandvården har förbättrats och medvetenheten har ökat men det saknas fortfarande kunskap om vilka orsakssamband som finns mellan till exempel tandlossning och ledgångsreumatism.

– Tandlossning är den sjätte vanligaste sjukdomen i världen och tio procent av den vuxna befolkningen har svår tandlossning, säger Stefan Renvert, övertandläkare och professor i oral hälsovetenskap på högskolan i Kristianstad.

Han har fått drygt 700.000 kronor från Malmöbaserade Eklund Foundation till sitt forskningsprojekt.

– Det finns i dag vetenskapliga studier som talar både för och emot ett samband mellan tandlossning och ledgångsreumatism. Vår studie kan bidra till att belysa den eventuella kopplingen mellan dessa båda sjukdomar, säger Stefan Renvert.

Stefan Renvert, övertandläkare och professor i oral hälsovetenskap på högskolan i Kristianstad. Foto: SVT

Han vill att patienter, som riskerar att utveckla ledgångsreumatism, tidigt ska få hjälp av tandhygienister med förebyggande tandvård så de slipper tandlossning.

Sjukdomarna har likartad bakgrund

Han samarbetar med reumatologiska kliniken i Karlskrona, Blekinge tekniska högskola, SNAC i Blekinge och forskare vid Karolinska institutet i Stockholm. 400 personer ska ingå i studien varav en tredjedel har ledgångsreumatism.

Om ett år räknar Stefan Renvert med att de första resultaten ska publiceras. Han ser det här arbetet som en del i ett större med en åldrande befolkning som ska sköta sina tänder på ett bra sätt även upp i hög ålder.

Inom projektet SNAC, där Stefan Renvert medverkar, studeras åldrandet ur olika aspekter.

– Det finns både en medicinsk och en psykologisk del och vi försöker se vilka samband som finns mellan de som har dålig munhälsa och andra sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, demens och nu också ledgångsreumatism.

Varför kan det finnas ett samband?

– Många av dessa sjukdomar har likartad bakgrund. De är inflammatoriskt drivna sjukdomar och det kan finnas samband mellan till exempel tandlossning och ledgångsreumatism. Det kan också finnas genetiska kopplingar och det är det vi ska titta på, säger Stefan Renvert.

Tror du det kan bli färre patienter med ledgångsreumatism om tandvården förbättras för de som riskerar tandlossning?

– Det är inte omöjligt i alla fall eftersom det är en liten bakterie, som ofta finns när man har tandlossning. Den har en egenskap som gör att vissa proteiner och aminosyror förändras. Kroppen reagerar mot de förändrade proteinerna och då bildas immunkomplex (red anmärkning: Immunkomplex är beteckning för en antikropp som bundit fast vid ett antigen) och det kan vara detta som initierar ledgångsreumatism.

– Så om man går tillbaka och kontrollerar patienten och ser att den inte har bakterien så minskar kanske risken för att få ledgångsreumatism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.