Förskolan Spinneriet huserar i Mobilias lokaler. Gården har de uppe på taket. – Det är kul för att det finns mycket leksaker, säger My Lindhé. Foto: Sofia Ekhem

Förskola på tak – här leker barnen ovanför staden

Publicerad

Med utsikt över lyftkranar, Turning Torso och Pildammsparken huserar Spinneriets förskola med sina 72 barn på Mobilias tak. Att förskolor har sin utemiljö på tak är en lösning kommunen hittat för att avhjälpa den rådande lokalbristen i Malmö.

I nuläget finns det sju förskolor på tak runt om i staden. Ytterligare två är planerade.

– Malmö letar efter lokaler för förskolor där det finns tillräckligt mycket med uteyta för att kunna starta verksamhet, säger Paula Daneskär, biträdande förskolechef.

Paula Daneskär är biträdande förskolechef och tycker att förskolor på tak är en bra lösning på lokalbristen. Foto: Sofia Ekhem

Här på Mobilias tak har förskolan två gårdar i olika nivåer. Paula Daneskär menar att de, jämfört med förskolor i marknivå, är skonade från oönskade besök och inkräktare.

– Det är ofta bekymmer med nedskräpning och vandalisering, det slipper vi här, säger hon.

Ingen fara på taket

Något som många undrar över, både föräldrar och andra, är huruvida det verkligen är säkert att låta 72 små barn springa runt på ett tak.

– Jag tänkte: hur ska det fungera, de kommer klättra på staketen, men det har inte varit så, säger Karin Henriksson som är förskolelärare.

Höga stängsel omgärdar gården och barnen visar på stor vana när de tar trappan upp till den övre utegården.

– En del har varit rädda för att man ska kunna ramla ner, men när man ser vår gård så känner man att det är väldigt tryggt, säger Paula Daneskär.

Karin Henriksson, förskolelärare på Spinneriets förskola. Foto: Sofia Ekhem

Naturen runt hörnet

En dag i veckan ska varje avdelning ta sig bort från förskolan.

– Malmö har fantastiska parker och vi åker till bokskogen och sådant också, säger Karin Henriksson.

En av avdelningarna på förskolan är en så kallad ”utegrupp” som är ute i stort sett hela dagarna. De cyklar runt i staden i lådcyklar.

När man frågar barnen vad de tycker om att gå på förskola på taket verkar det vara som vilken förskola som helst: det finns leksaker, man kan springa och klättra.

– Här kan man leka mamma pappa barn, och leka att man har en kattunge också, säger Lykke Pettersson.

– Man kan se många hus, där är Turning Torso, där är Kronprinsen och där är ett runt sjukhus, säger Lykke Pettersson. Foto: Sofia Ekhem

Väderutsatt

I det blåsiga Malmö är taken ännu blåsigare. Även värme och kyla blir mer extrem här.

– Vi är väldigt noga med att smörja oss här, tidigt. Solen och vinden blir mer intensiv här uppe, säger Karin Henriksson.

Se hur takgården ser ut och hör barnen berätta om sin förskola i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.