Visa alla (2)
Visa alla (2)

Förskolepedofilen i Kristianstad döms till fängelse i 6,5 år

Publicerad

Den 40-årige man, som erkänt att han har gjort sig skyldig till grova sexuella övergrepp mot 20 småflickor, dömdes på fredagen av tingsrätten i Kristianstad till fängelse i sex och ett halvt år.

Han döms för grova våldtäkter och grova sexuella övergrepp mot barn, barnpornografibrott, kränkade fotografering och sexuellt övergrepp mot barn.

Fyra flickor, ett och två år gamla, har blivit våldtagna. Ytterligare 15 flickor, ett till tre år gamla, har utsatts för grova sexuella övergrepp. Mannen har erkänt gärningarna, som skett under perioden mars 2014 till juni 2015.

Han har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och fått diagnosen pedofili, men han bedöms inte lida av någon allvarlig psykisk störning.

Hade 300 barntrosor

Mannen valde ut barn i yngre ålder för att det var naturligt att flickorna var avklädda vid blöjbyten och inte skulle kunna berätta om övergreppen.

Under 2013 började 40-åringen att stjäla underkläder från barn han jobbade med, men har berättat att han bränt upp dem av rädsla för att bli upptäckt.

Mannen har jobbat på 32 av Kristianstads 57 förskolor men ingen märkte något förrän i somras när han jobbade på High Chaparral i Småland och tafsade på en tio-årig flicka som berättade om övergreppet för sina föräldrar.

Vid husrannsakan efter det hittades 300 barntrosor i mannens bostad.

Avvikande beteende

– Han har insett att han har haft ett avvikande beteende när det gäller barn och sexualitet och nu tycker han att han kan få god hjälp av terapeuter som kan hjälpa honom att komma på rätt spår, sa mannens försvarsadvokat Esbjörn Svensson, i samband rättegången.

Åklagaren Pär Andersson har yrkat på ett långt fängelsestraff för mannen. Företrädare för hans offer krävde vid rättegången närmare 1,6 miljoner kronor i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förskolepedofilen i Kristianstad

Mer i ämnet