Foto: TT

Förslag i Danmark: Gränskontroll mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Dansk Folkeparti vill ha gränskontroll mot Sverige för att hindra svenska kriminella från att korsa gränsen. Förslaget läggs inför folketinget på tisdagen.

Under tisdagen lägger Dansk Folkeparti fram förslaget i folketinget. Gränskontrollen föreslås bli permanent och gälla vid samtliga passager från Sverige till Danmark.

– Vi har goda erfarenheter av gränskontrollen mot Tyskland. Där avvisar vi riktigt många illegala invandrare och fångar också en del kriminella och detta vill vi gärna överföra också till den svenska gränsen, säger Martin Henriksen, invandringspolitisk talesperson för Dansk Folkeparti, till TT.

I botten finns en stark motvilja mot svensk invandrings- och asylpolitik. Redan 2002 talade Dansk Folkepartis dåvarande partiledare Pia Kjærsgaard om möjligheten att ”sätta en klaff i Öresundsbron”.

– Det är inte någon hemlighet att vi är bekymrade över att den svenska utlänningspolitiken, som vi anser är extremt olämplig, och som har gjort att det har kommit riktigt många människor till Sverige. Det gör också att det uppstår situationer i Sverige som vi måste skydda oss emot, säger Martin Henriksen.

Oro bland pendlare

Förslaget väcker oro bland pendlare. Det skulle få stora konsekvenser för de tusentals pendlare som varje dag reser över sundet, anser Michael Randropp, talesperson för pendlarklubben Kystbanen.

– Risken är markant färre avgångar och längre restid. Det kommer att innebära att fler slänger in handduken och säger att nu kan vi inte längre – nu får vi arbeta i det landet vi lever i och inte i den region vi bor i, säger han till DR.

Gränskontroller Danmark-Sverige

Den 12 november 2015 införde Sverige en inre gränskontroll mellan Danmark och Sverige efter att antalet flyktingar som anlände till Sverige ökat drastiskt. Gränskontrollen är tillfällig men kontrollerna har förlängts och gäller fortfarande.

Den 4 januari 2016 införde Sverige id-kontroller mellan Danmark och Sverige. De upphörde 4 maj 2017 efter att Sveriges regering beslutat att i stället förstärka gränskontrollerna.

I samband med att Sverige införde id-kontrollerna införde Danmark gränskontroller mot Tyskland.

Runt 13 800 personer pendlar dagligen över Öresund (2016).

Källa: Öresundsinstitutet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.