På onsdagen bekräftades ett fall i Norge och torsdagmorgon var det Danmarks tur att sälla sig till drabbade länder. Foto: Heiko Junge/TT

Första coronafallet i Danmark – varit på skidresa i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Danmark har fått sitt första konstaterade fall av coronaviruset. Det rör sig om en medarbetare på danska TV2 som smittats under en skidresa i norra Italien. Nu har 16 av mannens medarbetare satts i karantän i hemmet i två veckor.

Samtidigt som Sverige fick sitt andra coronafall i Göteborg, så bekräftades det första fallet i Danmark. Mannen kom hem från sin semester i italien i måndags och på onsdagen blev han sjuk. På natten till torsdagen kom beskedet att han var coronasmittad.

Danska Sundhedsstyrelsen har startat smittspårning, bland annat bland mannens kollegor på TV2. Søren Brostrøm som är direktör på Sundhetsstyrelsen säger till TV2 att fler danska fall är att vänta:

– Det finns ingen garanti att inte fler kommer att smittas i Danmark. Det kan vi inte eftersom denna sjukdom smittar så lätt, sa Søren Brostrøm på en extrainsatt presskonferens på torsdagsmorgonen.

Jobbade på onsdagen

Den smittade mannen var på jobbet en kort stund på onsdagen, berättar TV2 på sin hemsida. Men Sundhetsstyrelsen tonade på en presskonferensen ned riskerna för smittspridning via mannen.

– Man ska inte vara oroad över att kollegor som har träffat personen i går, ska smitta, sa Søren Brostrøm.

Man har ändå beslutat att sätta ett antal av mannens kollegor i karantän. Vid 13-tiden på torsdagen skickades 16 av mannens kollegor på TV2 i Köpenhamns sydhamn hem för karantän i två veckor, berättar TV2.

Den smittade mannen befinner sig i Roskilde och är isolerad i sitt hem. På resan var även makan och ett barn, dessa har testats negativt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.