Coronaanpssningen innebär att fartyget Europa 2 har fått skära ner antalet personer ombord med 60 procent. Foto: Felicia Boudrée

Försenad kryssningssäsong startar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin satte stopp för hela branschen, men på tisdagen anlöpte årets första kryssningsfartyg Frihamen i Malmö.

Malmö är ingen stor kryssningshamn, förra året hade man 12 besök av olika kryssningsfartyg. Den lilla verksamhet som dock fanns ströps helt i coronakrisens spår. Fram till i tisdags hade inte ett enda anlöpt Malmö i år.

– Vi har varit tvungna att säga upp 70 av 400 medarbetare i Malmö och Köpenhamn, säger Ulrika Prytz Rugfelt, kommunikationschef vid Copenhagen Malmö Port, CMP.

Nya lösningar

På tisdagen kunde CMP, som bedriver hamnverksamhet i både Köpenhamn och Malmö, välkomna årets första kryssningsfartyg till kajen i Frihamenen. Fartyget som var på besök heter, Europa 2, tar vanligtvis 500 passagerare och en 370 personers besättning. Men på den här turen har hon bara 140 passagerare och 100 personer

– Det är fantastiskt att rederierna hittar nya lösningar med kortare rutter och färre passagerare. Sakta men säkert kommer man igång med verksamheterna igen, säger Ulrika Prytz Rugfelt,.

Kort visit

Fartyget som hade seglat från tyska Helgonland, tillbringade dagen i Malmö och satte ny kurs mot Kiel redan tidigt samma kväll.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.