Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skyddsvallen i Falsterbo kommer att ta tio år att bygga och ska skydda mot klimatförändringar. Foto: Johan Nilsson/TT

Första lasset – här startar bygget av skyddsvallen i Falsterbo

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen tippades det första lasset jord på det stora projektet att bygga en skyddsvall på Falsterbonäset. Det är ett projekt som under många år och som kommer ta tio år att färdigställa.

– Det känns riktigt bra, säger kommunalrådet Carina Wutzler (M).

Den planerade vallen kommer att bli drygt två mil lång och den ska skydda mot stigande havsnivåer och extremväder. Den kommer att ta tio år att bygga och man har diskuterat och planerat den lika länge.

Sätter standard

Vallen, eller muren som det kommer att handla om på vissa sträckor, kommer att bli tre meter hög. Man börjar med 200 meter vall i Ljunghusen och projektet anses så viktigt att staten gått in med 72 miljoner kronor. Bygget anses också komma att sätta standard för liknande byggen på andra håll i landet.

Delade meningar

Falsterbonäset råkade illa ut när stormen Babet drog in i oktober förra året. Men trots det så finns det många boende som är emot bygget av vallen.

Se vad boende och politiker tänker om bygget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.