Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yvonne Lendrop kan få en skyddsvall utanför grinden Foto: Johan Dernelius SVT

Starka protester mot skyddsvallar vid Falsterbonäset i Vellinge – domen omprövas

Uppdaterad
Publicerad

De omdiskuterade skyddsvallarna på Falsterbonäset prövas nu i Mark-och miljööverdomstolen. För två år sedan fick Vellinge kommun klartecken att bygga sammantaget två mil vall för att skydda bebyggelsen mot havet. Men protesterna har varit många .

Målet följs med intresse av flera kommuner som står inför liknande utmaningar.

Utanför Yvonne Lendrops staket ska en av vallarna gå, omkring en och en halv meter över marken. Hon har överklagat mark-och miljödomstolens beslut att ge klartecken för Sveriges kanske största skyddsvallsprojekt.

– Det är klart att man ska värna om allt som ska skyddas men jag tycker att man börjar i fel ände, säger Yvonne Lendrop.

Även flera fastighetsägare, golfklubbar och myndigheter som länsstyrelsen har överklagat domen. Också Vellinge kommun överklagade eftersom de fick avslag på ett par punkter.

Vill skydda bebyggelsen och kommunens infrastruktur

Vellinge kommuns förslag går ut på att bygga vallar nära bebyggelsen för att skydda den från översvämningar från havet och från beräknade kommande havsnivåhöjning. 80 procent av skyddet kommer att vara 1,5 meter eller lägre över befintlig mark men där marken är låg kan skyddet bli upp till tre meter över mark och på en del ställen bli mur istället för jordvall.

– Redan idag har vi problem på vissa ställen som kan förstöra fastigheter och infrastruktur, säger Erik Andersson projektansvarig i Vellinge kommun.

Inre och yttre skydd

Det finns de som vill ha både lägre och högre skydd och de som vill se en yttre skyddsvall istället så nära havet som möjligt. Men ett yttre skydd skulle också påverka känsliga naturområden ännu mer och länsstyrelsen har redan överklagat det inre skyddet.

Mark-och miljööverdomstolen är på plats i två veckor och idag är det rundtur för att visa var det tänkta skyddet ska gå.

– Den här domstolsprövningen är på vissa sätt ledande hur dessa frågor ska hanteras framöver, säger Erik Andersson.

Men avgörandet kan överklagas till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.