Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad som väntar i nästa omgång kring striden om skyddsvallarna på Falsterbonäset. Foto: Johan Nilsson/TT

Ny rond i striden om skyddsvallarna i Vellinge

Uppdaterad
Publicerad

Medan havet stiger går striden vidare om Vellinge kommuns projekt som ska skydda bebyggelsen på Falsterbohalvön mot översvämningar. Redan i dag riskerar 2000 hus att översvämmas vid en kraftig storm. Nu väntar en ny domstolsprövning.

I maj förra året fick Vellinge kommun tillstånd i mark- och miljödomstolen att bygga drygt två mil mur och skyddsvall runt bebyggelsen på Falsterbonästet. Men domen överklagades av flera parter och i januari startar förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen.

De som överklagat tycker att skyddet ligger på fel plats, att det är för högt, för lågt eller att det inte behövs alls på vissa platser.

– Komplexiteten gör att vi inte kommer att kunna göra alla nöjda, säger Erik Andersson, projektledare på Vellinge kommun.

Vill att kommunen gör ett omtag

Några som inte är nöjda är de tre golfklubbar som ligger på Fasterbohalvön. Alla tre klubbar hamnar utanför de planerade skyddsvallarna och har överklagat domen.

– Vi tycker att kommunen borde göra ett omtag och utreda hela frågan en gång till, säger Mats Molander, ordförande i Ljunghusens golfklubb.

Golfbanorna och de naturområden som ligger närmast havet hamnar utanför skyddet och riskerar att översvämmas när havet stiger.

– Vi anser att skyddsvallen borde ligga närmare havet än där kommunen har placerat den, säger Mats Molander.

Stora ingrepp i naturen

På Vellinge kommun tror man också att man eventuellt kommer att behöva bygga en yttre skyddvall närmare havet – någon gång i framtiden.

– Vi har utrett detta ordentligt och de negativa konsekvenserna att bygga närmare havet redan nu är för stora, säger Erik Andersson.

Framförallt pekar han på att länsstyrelsen tycker att ingreppen i naturreservaten och natura 2000-områden, som ligger nära havet, blir för stora om skyddsvallarna byggs där.

– Om vi på längre sikt, om kanske 50 år, kanske behöver komplettera med ett till skydd, så behöver inte det vara hundra procent eftersom vi har de inre vallarna som skyddar bebyggelsen, säger Erik Andersson.

Förhandlingarna i Mark- och miljööverdomstolen börjar den 25 januari 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Skåne

Mer i ämnet