Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vågornas kraft mäts genom att stänka vatten på en vall många gånger. Se forskarnas test i Falsterbo. Foto: Bernard Mikulic

Här ”splashtestas” vallen som ska skydda Falsterbo

Publicerad

I år inleds arbetet med att bygga ett 21 kilometer långt översvämningskydd runt Falsterbonäset. Men hur stora vågor och hur mycket vatten tål vallen? Det har forskarna nu börjat undersöka med så kallade ”splash-tester”.

En metallställning med ett cylinderformat plaströr fyllt med vatten står ovanför vallen. Varannan minut släpper den två liter vatten på vallen.

– Det är en vågsimulator som simulerar att vågen slår in på vallen. Då får vi en erosionshåla som vi sen mäter djupet på. I Sverige är detta ny vetenskap kan man säga, säger Björn Almström, kustingenjör vid Lunds Universitet.

Klimatförändringar i Skåne

40 meter lång prototyp

Forskarna har byggt en 40 meter lång prototypvall med fyra olika typer av växlighet som kommer att finnas på vallen som ska byggas runt Falsterbonäset. Sedan gör de splash-testet 50 gånger på samma punkt i de olika växttyperna.

– När vi vet vilka förhållanden vallen klarar av, så vet man när det kommer en kraftig storm om det är fara å färde eller om det är lugnt. Om det är en kraftig storm så kanske man måste förstärka vallen där det behövs eller kanske till och med evakuera boende innanför vallen, säger Björn Almström.

Ska ge bättre bedömningar av vattenskador

Totalt ska 21 kilometer översvämningsskydd byggas runt näset. Tre fjärdedelar ska vara vallar med vegetation som finns i området.

– Vi söker kunskap om vad vallen faktiskt tål. Vilka stormar kommer den tåla och vilka kommer den inte att tåla, säger Björn Almström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Skåne

Mer i ämnet