Första patienten i Skåne som får ECMO-behandling – Smittskyddsläkaren orolig

Uppdaterad
Publicerad

Skåne har nu fått sitt första riktigt allvarliga svininfluensafall.

Det handlar om en 40-årig, tidigare fullt frisk man, som nu får så kallad ECMO-behandling vid Universitetssjukhuset i Lund.

Efter några dagar med hög feber och influensasymtom, kontaktade mannen Universitetssjukhuset i Lund. Svininfluensa konstaterades och mannens tillstånd fortsatte att förvärras.

Under natten till torsdagen fick han behandling med konstgjord lunga, så kallad ECMO-behandling.

Hans Bertil Hansson är smittskyddsläkare i Skåne:

– Det är naturligtvis ett allvarligt tillstånd och det är väldigt skönt att han har kommit under föredömligt bra behandling. Vi har stora förhoppningar om att allt ska gå bra men det är en svår sjukdom.

Hans-Bertil Hansson är allvarligt oroad över att så pass stor andel av de hittills insjuknade i svininfluensa har blivit så dåliga att de behöver ECMO-behandling.

– Är man lagd åt det oroliga hållet så kan man frukta att det blir betydligt fler fall framöver men det vet vi ingenting om. Det vi ser nu är förvågorna. Den stora pandemivågen har inte börjat och om man ser 5-6 ECMO-fall i Sverige under dessa mycket beskedliga förvågor, så kan det bli betydligt värre när influensan slår till på allvar.

Mannens tillstånd beskrivs under torsdagkvällen som allvarligt men under kontroll.

Svininfluensan nådde årets toppnotering förra veckan med 198 nya fall jämfört med 93 veckan före. De flesta drabbade är skolbarn, men Smittskyddsinstitutet (SMI) befarar att det snart kommer något eller några svåra fall i gruppen 15-40 år.

Hittills har 1 778 fall av svininfluensa rapporterats. De nya fallen koncentreras till Norrlandslänen och Stockholm, och kopplas nästa helt till influensautbrott i skolor. Kurvan pekar brant uppåt för barn i åldern 5-14 år, men stiger även för barn upp till fyra år och i åldersgruppen 15-39 år.

Det är enligt statsepidemiolog Annika Linde ett skolexempel på hur influensan sprider sig, först i skolorna och sedan till föräldrar och syskon.

-Det är egentligen föräldragruppen jag är mest orolig för, det är de som blir svårast sjuka. Svininfluensan börjar dra i gång på allvar nu och jag tror inte det dröjer länge innan vi får något eller några svåra fall, säger hon.

Skolutbrotten väntas fortsätta denna vecka, men sedan tros influensan göra en paus under novemberlovet.

-Vi hoppas på en nedgång då så att det ger ett andrum för vaccinationer. Det viktigaste är att hinna vaccinera riskgrupperna, säger Annika Linde.

Hon uppskattar att det dröjer åtminstone några veckor innan de som inte tillhör riskgrupperna kan börja vaccineras.

Hittills har nästan 200 rapporter om biverkningar av svininfluensavaccinet kommit in till Läkemedelsverket.

Vanligast är smärta eller värk i armen runt injektionsstället, muskel- eller ledvärk och ont i kroppen. I övrigt handlar det främst om milda influensabesvär, men i vissa fall rapporteras om kraftig huvud- och muskelvärk.

Fem fall av allergiska reaktioner, som krävt sjukhusvård, bedöms enligt Läkemedelsverket ha samband med vaccinationen. Besvären försvann efter behandling med kortison, adrenalin eller antihistamin.

-Rapporterna avviker inte från vad vi förväntat oss, säger Gunilla Sjölin Forsberg, chef för verkets enhet för livsmedelssäkerhet.

Läkemedelsverket utreder också ett dödsfall där en svårt hjärtsjuk patient insjuknat i bröstsmärtor och avled cirka 12 timmar efter vaccinationen. Hittills har det inte framkommit något som stöder ett samband mellan vaccinationen och dödsfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.