Första spadtaget för Bornholmstunnel

Publicerad

Tunnelprojekt ligger i tiden och till de mer spektakulära hör drömmen om en tunnel mellan Skåne och Bornholm.

Idag togs det första symboliska spadtaget för en fast förbindelse från den svenska sidan.

– Vi tror att det är mycket realistiskt med en tunnel, med tanke på alla andra infrastruktursatsningar man har gjort. Och en tunnel behövs för att utveckla den här sidan av Skåne, säger Krister Gustavsson, ordförande föreningen Stöd Bornholmstunneln.

Den framtida tunneln är tänkt att gå från Sandhammaren på svenska sidan till Rö på Bornholm. Den skulle blir runt fyra mil lång och kostnaden gissar man skulle uppgå till mellan fem och tio miljarder kronor.

En galen idé tycker en del.

– Men ju fler gånger man säger det desto mindre absurt blir det. Nu är det självklart att vi ska ha en tunnel, säger Anne Margrethe Roesen, orförande föreningen Bornholmstunnel.

För Bornholmarna har frågan gått från att vara en smula ploj till att bli allt mer allvar. Flera händelser de senaste åren har understrukit hur sårbara de är. När Kimber Sterling gick i konkurs stod de till exempel inför hotet att vara utan flygförbindelser och man minns de fasansfulla snöstormarna som lamslagit ön.

– Det är många situationer där man verkligen känner sig isolerad, säger Peter Andreas Harteg, grundare föreningen Bornholmstunnel.

Om tunneln ska bli nåt mer än bara spadtag i sanden måste entusiasterna få upp frågan på den politiska dagordningen.

– Men vi är optimistiska. 2020 åker jag i en biltunnel mellan Skåne och Bornholm, det blir grymt, säger Peter Andreas Harteg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer