Vid midnatt slopas de extra ID-kontrollerna vid landets gränser. Det innebär att resande över öresundsbron nu endast behöver visa pass. Foto: Johan Nilsson/TT

Första tågen utan dubbla kontroller rullade över Öresundsbron

Uppdaterad
Publicerad

Id-kontroller ersätts av kaffeservering på Köpenhamns flygplats — åtminstone första dagen utan id-koll.
Klockan slog 00 och id-kontrollerna slopades. Men gränskontrollerna är kvar i Öresund.

Gratis kaffe serveras i dag mellan klockan 7 och 19 till alla som reser från Kastrup till Sverige.

– Kaffeserveringen blir ett sätt att tacka passagerarna för tålamodet, säger Tony Bispeskov, informationschef för det danska tågbolaget DSB. Det här blir ett litet sätt att uppmärksamma att vi inte längre har id-kontroller. Vi vet att id-kontrollerna är oönskade för många passagerare, säger han.

Över ett år

Id-kontrollanter har funnits på flygplatsen Kastrup dygnet runt sedan transportörsansvaret infördes den 4 januari 2016. Snabbt visade det sig att id-kontroller, tillsammans med gränskontroller på svensk mark, hade den effekt som regeringen ville uppnå. Antalet asylsökande sjönk kraftigt.

– Min bild är att det i princip blev tvärstopp, just id-kontrollerna hade en omedelbar effekt på strömmen, sade poliskommunikatören Ewa-Gun Westford i samband med id-kontrollernas ettårsdag i januari.

Nu ska slussarna, där kontrollerna utförts, plockas bort. Men DSB kommer att spara staket, skyltar och annat som behövts för att bygga upp kontrollstationerna på perrongen.

– Den svenska regeringen berättade på pressträffen att id-kontrollerna återinförs vid behov. Därför vill vi behålla allt som behövs för att utföra kontrollerna, säger Tony Bispeskov.

Mer bekvämt

Drygt 15 000 personer pendlar över Öresund varje dag varav 8-9 000 med tåg. Nu slipper de stiga av tåget på Kastrup, passera en id-kontroll och därefter gå ombord samma tåg igen. Men resenärerna drabbas fortfarande av en förlängd restid.

– Det blir bekvämare för resenärerna, däremot kommer de fortfarande att behöva vänta sju minuter där, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Sedan blir det ett nytt stopp på sju minuter i Hyllie på andra sidan Öresundsbron för polisens gränskontroll. Och resenärer som ska fortsätta mot till exempel Lund, Växjö eller Karlskrona får även fortsättningsvis vänta en kvart på Malmö C innan tåget går vidare.

Innan tidtabellerna kan ritas om behöver tågoperatörerna veta mer om hur polisens skärpta gränskontroll ska fungera i praktiken. Behöver polisen mer än sju minuter på Hyllie? — en av frågorna som Eriksson ställer sig.

– Vi har ett tidtabellsupplägg som bygger på att det är kontroller och det är inte bara att skriva om tidtabeller eftersom personal- och fordonsomlopp påverkas, säger Linus Eriksson.

Vid midnatt upphörde även id-kontrollerna för alla som reser med buss eller färja över Öresund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gränskontroller

Mer i ämnet