Kvinnans advokat Ebba Gerleman i en paus under första rättegångsdagen. Föräldrarna greps efter att den då 6-åriga dottern kom till akuten nedkyld och förgiftad av ättika. Foto: Johan Nilsson/TT

Försvaret om flickan i Eslöv som förgiftades av ättika: Det var en olycka

Uppdaterad
Publicerad

Ättikan stod på familjens torktumlare för att få bort dålig lukt och mitt i natten gick sexåringen upp och drack av den. Det var en olycka, framhåller försvarsadvokat Ebba Gerleman när hon ger mammans bild av det som ledde fram till flickans livshotande tillstånd.

Föräldrarna från Eslöv är åtalade för bland annat synnerligen grov misshandel mot den nu 7-åriga flickan som kom till barnakuten i Lund natten till julafton förra året. Rättegången inleddes på måndagen.

Föräldrarna hade ”tillsett” att flickan fick i sig ättikan, hävdar åklagaren, som dock varit tydlig med att polis och åklagare inte kunnat säga hur detta gick till.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Ska ha druckit ättikan på natten

Advokat Ebba Gerleman ger en helt annan bild: Flickan väckte mamman mitt i natten och hade ont i magen. Pappan gick ut i tvättstugan och kontrollerade glaset som det varit ättika i. Det var tomt.

– Just det här glaset med ättika i tvättstugan har stått på torktumlaren för att neutralisera lukten av rök som kommer in när grannarna eldar.

Försvarsadvokaten läser upp alla de sms som mamman skrivit till pappan efter att han åkt till sjukhuset med sexåringen för att visa på hennes stora oro för flickan. ”Hur mår hon, är hon rädd?” skriver mamman.

Annan tolkning av meddelandena

Åklagare Ingegerd Jigin hävdar istället att textmeddelandena visar att föräldrarna har försökt komma överens om en gemensam beskrivning av vad som hänt.

Åklagaren har varit tydlig med att hon anser att föräldrarna ljuger om vad som hänt. Hon har beskrivit att hemmet var familjens värld.

– Det är föräldrarnas verk. Den som inte har gjort det har känt till det, sade Jigin när rättegången inleddes i måndags.

Pekar på självskadebeteende

Mammans försvarsadvokat beskriver att föräldrarnas uppfattning var att hon fått en hjärnskada i samband med förlossningen, som hon inte fått diagnosticerad. Enligt föräldrarna var hon också ”gränslös” och hade ett självskadebeteende.

Försvarsadvokaten påpekar också att polisutredningen kan ha påverkats av den omfattande mediebevakningen och skriverier på internet, där föräldrarna beskrivits i mycket negativa ordalag.

Åtalet mot föräldrarna till 7-åriga flickan

Föräldrarna till en i dag sjuårig flicka har åtalats på sju punkter.

Synnerligen grov misshandel: Föräldrarna ställs till svars för att flickan har fått i sig en sådan mängd ättika att hon tillfogats frätskador på matstrupe och magsäck och därmed försatts i livsfara. De ska också ha utsatt henne för långvarig och kraftig nedkylning och därmed försatt henne i ett livsfarligt tillstånd.

Två fall av olaga frihetsberövande: Flickan ska hållits fastbunden i en bilbarnstol, instängd i en tvättstuga där handtaget på insidan tagits bort, under flera veckor i december 2022. Även långt tidigare ska flickan hållits instängd. Det ska ha skett tidvis, mellan april 2020 och juni 2022, i ett rum med förspikade fönster och grind för dörren.

Föräldrarna åtalas också för tre olika grova misshandelsbrott mot flickan, som bland innefattar att hon utsatts för svält eller i vart fall kraftig undernäring. Föräldrarna åtalas även för grov fridskränkning.

Föräldrarna nekar till brott.

Rättegången i Lunds tingsrätt inleddes 20 november och pågår till och med den 23 januari.

Källa: Åklagarens stämningsansökan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet