Foto: SVT

Försvaret vädjar: Tipsa om misstänkt verksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Ett förändrat mönster i Östersjöområdet och oro från allmänheten gör att Försvarsmakten nu öppnar en tipslinje. Dit ska invånare vända sig om de ser misstänkt verksamhet.

Det pågår ständigt främmande underrättelseinhämtning mot Sverige och svenska intressen. Det menar både Säkerhetspolisen (SÄPO) och Försvarsmakten. Regionen som Försvarsmakten i första hand vill ha tips om är Skåne-, Blekinge-, Kronobergs-, Kalmar-, Jönköping- och Östergötlands län. Därför upprättar Försvarsmakten nu en tipslinje.

– Jag får en hel del telefonsamtal till min telefon på Försvarsmakten där allmänheten gärna vill berätta saker för oss. Jag uppfattar det som mer än tidigare. Det finns en ökad oro bland allmänheten, det är min personliga uppfattning, säger Jan Bohman, press- och informationschef på militärregion syd.

Handlar inte om något hot

Enligt Försvarsmakten finns det inte något speciellt hot mot Sverige som gör att tipstelefonen upprättas nu.

– Tiden är helt irrelevant och där är ingen särskild händelse som har avgjort som att vi gick ut med tipslinjen nu. Men det finns ett generellt förändrat mönster i Österjömrådet. Det kan ingen ha missat, säger Jan Bohamn, press- och informationschef på militärregion syd.

I regionen finns flera så kallade skyddsvärda tillgångar. Vissa handlar om rikets säkerhet och hålls därför hemliga. Men det kan också handla om tillgångar med högt ekonomiskt värde.

– Samhället behöver anläggningar för att fungera. Det kan till exempel vara sjukhus, vattenförsörjningsanläggningar och tv. Försvarsmakten har också vissa saker själv som man är rädd om, förklarar Jan Bohman.

Vad ska invånarna hålla utkik efter?

– Bor man i ett område vet man ju ofta hur det brukar fungera där. Det kan vara att någon helt plötsligt kör in på ett speciellt område och börjar fotografera ofta. Ett beteende som skiljer sig från vardagen helt enkelt, säger Jan Bohman.

Tipsa Försvarsmakten

Händelser på land: SMS/MMS 070903294851.

Händelser till sjöss: Ring 08-7887500 och begär vakthavande befäl Marinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.