Foto: TT/ Kerstin Dahlberg

Fortsatt inställda skolskjutsar i sydöstra Skåne

Uppdaterad
Publicerad

I spåren av snöovädret är alla skolskjutsar i Ystad,Tomelilla,Simrishamn och delar av Kristianstad kommun fortsatt inställda under torsdagen. Kommunerna uppmanar också föräldrar att om möjligt hålla sina barn hemma från skolan och förskolan.

– Vi har redan ställt in alla skolskjutsar i kommunen. När det gäller de elever som kan åka till skolan med regionbussarna avvaktar vi Skånetrafikens information, säger Henrik Ewald, skolskjutssamordnare i Ystad kommun.

Även i Simrishamn och Tomelilla är skolskjutsarna fortsatt inställda under torsdagen. Kommunerna uppmanar också föräldrar att hålla sina barn hemma, eftersom förskolor och grundskolor kommer att ha begränsade personalstyrkor.

Snöovädret i Skåne 27-28 februari

– Vi räknar med att det blir fortsatta problem för anställda att ta sig till sina arbetsplatser i snöovädret, säger Ulrika Ahlin, biträdande skolchef i Tomelilla kommun.

Skolorna öppna som vanligt

Alla gymnasieskolor, grundskolor och förskolor kommer dock att ha öppet som vanligt för de elever och barn som kan ta sig dit på egen hand. Om det är möjligt eller inte är upp till föräldrarna.

– Det beror helt på vilka förutsättningar barnen har att ta sig till skolan, säger Pia Svensson, rektor på Korsavadsskolan i Simrishamn.

Samtliga nio skolor i Simrishamn har blivit berörda av snöovädret. Idag var 63 elever av 460 på Korsavadsskolan.

– Men skolorna är är öppna och eleverna är välkomna, säger Pia Svensson.

Inställt i söder om Kristianstad

Kristianstads kommun har ställt in skolskjutsarna i Degeberga, Tollarp, Vittsjö, Linderöd, Huaröd och Everöd. Men de centrala av kommunen har inte haft några snöproblem under onsdagen.

– Det har varit en märklig situation att jobba i idag. Här i Kristianstad har vi haft blå himmel, strålande sol och ingen snö, medan de jag haft kontakt med har haft totalt snökaos där nere, säger Kjell-Åke Radeklev, transportsamordnare i Kristianstads kommun.

– Jag bor själv i Vinslöv och där har vi inte heller haft en enda snöflinga, fortsätter han.

På torsdagseftermiddagen tas nya beslut om hur fredagens skolskjutsar i sydöstra Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöovädret i Skåne 27-28 februari

Mer i ämnet