Den skottskadade mannen hittades utomhus i en källartrapp Foto: Mikael Nilsson

Fortsatt livshotande för skottskadad vaktmästare

Uppdaterad
Publicerad

Läget för den vaktmästare som sköts vid Pildammsparken i Malmö är fortsatt livshotande. Den misstänkte gärningsmannen förnekar brott och hans låga ålder sätter extra press på polisen att kartlägga hur, varför och vad som egentligen hände.

Det var strax före klockan två på onsdagsnatten som polisen fick larm om en skottlossning. Utanför ett flerfamiljshus på Roskildevägen norr om Pildammsparken i Malmö hittade polisen en svårt skottskadad man. Enligt källor till Sydsvenskan och Kvällsposten sköts mannen med flera skott, bakifrån.

– Det är inga uppgifter som vi bekräftar, vi har redan i ett tidigt skede varit förtegna om detta och det har vi våra skäl att vara, det handlar om en ung person, säger Lars Förstell, informatör vid polisen, till SVT Nyheter Skåne.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Extra tidspress

En 15-åring greps och anhölls under onsdagen misstänkt för att ha försökt mörda vaktmästaren som arbetade med halkbekämpning i bostadsområdet. Polis och åklagare måste nu arbeta snabbt för att förstå och kunna förklara vad som har hänt.

– Det är mycket hänsyn att ta när det handlar om en ung person, det finns särskilda regler. Utredningen ska skötas väldigt mycket snabbare än en utredning som gäller vuxna misstänkta, säger Lars Förstell.

Förnekar brott

Senast på lördag klockan tolv måste åklagaren besluta om 15-åringen ska begäras häktad. Han är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordet, vilket är den högre misstankegraden. I nuläget förnekar han brott.

– Jag vill inte kommentera ärendet på något annat sätt, men han förnekar brott, säger Sophie Palmgren Paulsson, 15-åringens advokat.

Den som inte fyllt 18 år får endast häktas om det finns synnerliga skäl. Häktningstiden för unga ska också hållas så kort som möjligt.

– Det är en tidsfaktor i sammanhanget som är viktig för oss att leva upp till. Nu handlar det om att komma till klarhet om alla omständigheter kring händelsen och att kunna leda i bevis de misstankar som finns mot den här personen, säger Lars Förstell.

Känd av polisen

Den misstänkte gärningsmannen är känd av polisen sedan tidigare för annan brottslighet.

– Jag vill inte gå in på några detaljer, men det kan finnas noteringar. Han fyller 16 i år men det kan exempelvis vara att man förekommit i sammanhang med äldre individer utan att det blivit någon rättslig prövning av den egna gärningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Mer i ämnet