Den skottskadade mannen hittades utomhus i en källartrapp Foto: Mikael Nilsson

16-åringen fälls för mordförsöket på vaktmästaren

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen mot den 16-åring som varit misstänkt för att ha skjutit en vaktmästare i Malmö i början av året. Han döms för mordförsök till tre års sluten ungdomsvård.

Det var den 8 februari som en vaktmästare på Roskildevägen i Malmö blir skjuten med fyra skott. Ett skott träffar i huvudet och flera i kroppen.

Mannen överlever men får allvarliga skador. En 16-åring misstänks för mordförsök och placeras i ungdomshem i väntan på rättegång.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Idag dömdes 16-åringen till tre års sluten ungdomsvård, utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Enligt tingsrätten har bevisningen varit omfattande. Bland annat har det funnits ett vittne, skospår, och partiklar på 16-åringens kläder. Det skriver de i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Härär åklagarens bevis mot 16-åringen

Bilder ur polisens förundersökning. Foto: Polisen

Kommer överklaga

16-åringens advokat är förvånad över utfallet.

– Vi kommer att överklaga, säger Sanna Herlin, 16-åringens advokat.

Pojken har under rättegången nekat till brottet och menar att han är oskyldig.

– Min klient har fortfarande samma inställning, trots det kan jag ha synpunkter på straffet och tre år är högre än vad åklagaren yrkat på och betydligt högre än praxis, säger hon.

– Det var högre än vad jag väntat mig.

I samband med åtalet har 16-åringen genomgått en rättspsykiatrisk utredning. Den visade att han inte var psykiskt sjuk vid brottstillfället eller efteråt.

Vaktmästaren som blev skjuten var ute och snöröjde den aktuella kvällen. Han minns inte den aktuella natten och har inte heller kunnat närvara på rättegången på grund av de allvarliga skador som han fick av skottlossningen.

LÄS MER: Skottskadadvaktmästare kräver skadestånd på 225 000 kronor

Foto: Mikael Nilsson

”Ett väldigt allvarligt brott”

Enligt rådmannen Christina Nilsson är det de många försvårande omständigheterna som ligger till grund för omfattningen av straffet.

– Brottet skedde helt provocerat, helt utan förvarning och har inneburit stor skräck och dödsångest för vaktmästaren.

– Det har inneburit en särskild kränkning och livsfarliga skador som innebär en försämrad livskvalité och en risk för vaktmästaren att aldrig bli återställd, säger Christina Nilsson.

Kammaråklagare Åsa Christensson menar att domen inte kommer som någon överraskning.

– Nej, straffvärdet ligger ju däromkring, säger Åsa Christensson till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten mot vaktmästaren i Malmö

Mer i ämnet