Se bilder från husrannsakan i videon ovan. Foto: Tullverket/SVT

Hade svartkrut och IS-propaganda hemma – kan bli av med bostaden

Uppdaterad
Publicerad

Malmös kommunala bostadsbolag (MKB) går till domstol för att bli av med en hyresgäst som förvarat bland annat svartkrut och en hemmagjord bomb i sin lägenhet. Mannen utsatte sina grannar för fara, menar bostadsbolaget som redan sagt upp hans kontrakt.

Polisen kom mannen på spåren i samband med att tullen hittade en stor mängd narkotikaklassade tabletter som han beställt från Tyskland. När det skulle göras husrannsakan hemma hos honom fick bombgruppen tillkallas, eftersom det fanns en rad explosiva saker i hans lägenhet i Malmö. Det var Hem & Hyra först med att berätta.

Nekar till brott

Förutom mer narkotika så fann polisen bland annat svartkrut, fyrverkerier, stålkulor och en hemmagjord bomb. Man hittade också klistermärken från terrororganisationen IS.

Mannen, som är i 30-årsåldern nekar till brott. Han säger att han aldrig haft för avsikt att skada någon och att han tar avstånd från IS. Klistermärkena har han fått från en gammal bekant säger han. Han är nu åtalad för narkotikabrott, smuggling och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Rättegången är planerad till maj.

Utsatt grannar för fara

MKB, som är mannens hyresvärd, väntar dock inte på vare sig rättegång eller dom. Bara det faktum att han förvarat de här sakerna i sin lägenhet är skäl nog för att säga upp hans hyreskontrakt anser man. I sin begäran till hyresnämnden säger bostadsföretaget att det förutom den hemmagjorda bomben förvarats över hundra fyrverkeripjäser i lägenheten och att det utgjort en fara för både grannar och själva huset.

MKB vill bli av med mannen snabbt och vill att hyresnämnden ska besluta att han ska ha flyttat senast 1 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.