Anders Andersson i syntgruppen Tyskarna från Lund har precis släppt sin VM-låt inför fotbolls VM i Ryssland den 14 juni. Foto: Johan Dernelius

Fotbollsdängan från Lund vägrar dö

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till VM ger sig syntbandet Tyskarna från Lund in i kampen om mest efterhängsna fotbollslåten.

Det kan ju knappast ha undgått någon att fotbolls-VM startar om två veckor. Men med VM följer också en uppsjö av hyllningslåtar till fotbollslandslaget. Det senaste bidraget är från Varanteaterns syntband Tyskarna från Lund.

– Vi tycker att den här låten förtjänar en plats i den djungel av fotbollslåtar som växter fram just nu. Vi har tagit vår gamla välkända låt ”Global Fussball OK” och modifierat och raffinerat den. Samtidigt har vi sett till att inte förlora dess syntsjäl, säger Varanteaterns eldsjäl Anders Andersson, som också var med och skapade originallåten.

Tredje gången gillt?

Som en del i gruppens artistiska frihet ger man nu ut låten, nu i ny tappning och ny video för tredje gången. Nu heter den dock ”Global Fussball Xopowo” . Första versionen och orginalutgåvan kom till VM 2002 (Världsmästerskapet i fotboll 2002 spelades i Japan och Sydkorea).

– Gessle har ju precis kommit med en VM-låt, liksom fotbollslandslaget barn, men vi sjunger på tyska, säger Anders Andersson med gravallvarlig min och fortsätter.

– Tyska är ju språket som Beckenbauer, Schweinsteiger och Klinsmann pratar, så för den som hör låten ska det kännas som en riktigt skön nedtagning på bröstet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.