Foto: TT

Fotgängare släpas efter rullande bil – tre identiska grepp

Uppdaterad
Publicerad

Fotgängaren stoppas, ger en vägbeskrivning och blir sedan släpad längs marken medan bilen rullar. På kort tid har tre identiska fall anmälts i Malmö och Lund.

Det var tidigt på onsdagsmorgonen vid 05.30 som en man i 30-årsåldern stoppades på Carl Gustavs väg i Malmö. En bilist stannade till och frågade efter vägen. När bilisten ville ta i hand som tack tog han i stället ett grepp om den. Då började bilen plötsligt rulla.

– I ungefär hundra meter körde bilen innan mannen lyckades ta sig loss, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.

Polisen mötte upp mannen på sjukhuset, där han vårdades för en skadad hand och fot.

Ser ett samband

Två liknande händelser inträffade i Lund i tisdags, strax innan klockan ett på natten och senare på tisdagskvällen.

– En person stoppas av en personbil. Någon i bilen frågar om vägbeskrivningen. Personen hålls fast och de kör vidare med bilen, säger Nils Norling.

Polisen ser ett samband eftersom tillvägagångssätten är identiska, och vill gärna komma i kontakt med både vittnen och andra som kan ha blivit utsatta för samma grepp.

– Är det någon som har märkt att någon har försökt ta ett grepp så är vi intresserade av att veta mer, säger Nils Norling.

”Kan gå väldigt illa”

De utsatta personerna i Malmö och Lund har inte blivit bestulna på något i samband med händelsen.

– Vi kan inte se ett annat syfte än själva misshandeln. Det är ingen som har blivit rånad eller bestulen, säger Nils Norling.

Han vill inte gå ut med en varning till allmänheten eftersom risken att drabbas är liten. Däremot är det bra att känna till att det har inträffat.

– Det kan ju gå väldigt illa. Hamnar man med benen under bildäcket är det lätt att man får en fraktur och blir svårt skadad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.