”Det finns risker med att använda sig av anonyma vittnen”, säger Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister. Foto: Bernard Mikulic

Justitieministern håller dörren öppen för anonyma vittnen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har inte gripit någon misstänkt mördare i fallet Karolin Hakim. Men Sveriges justitieminister Morgan Johansson är övertygad om att det finns människor som vet vem mördaren är. Och just nu utreds frågan om att kunna vittna anonymt.

– Vi får se vad vår utredning kommer fram till och gå vidare därifrån med diskussionen om anonyma vittnen, säger Morgan Johansson (S), justitieminister.

Att använda sig av anonyma vittnen i utredningar är ovanligt men används i vissa andra länder. I Danmark får till exempel anonyma vittnen användas om anonymiseringen kan antas vara utan betydelse för den tilltalades försvar.

”Finns risker”

– Det finns en problematik med anonyma vittnen. Man måste väga in att det finns risker med att fel gärningsman kan pekas ut och att det kan finnas kopplingar mellan gärningsmannen och vittnet, säger Morgan Johansson (S).

Och trots att ingen har gripits misstänkt för att ha mördat Karolin Hakim så är Morgan Johansson (S) hoppfull.

– Jag är helt övertygad om att sanningen kommer att komma fram.

En 23-årig man sitter sedan en tid tillbaka häktad misstänkt för medhjälp till mordet på Karolin Hakim. Ytterligare två män är misstänkta för medhjälp till mordet men är släppta och på fri fot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.