Kent Mårtensson (S) kommunalråd i Ystad. Foto: Johan Dernelius

Avgörande kväll för hamnfrågan i Ystad

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet i Ystad, Kent Mårtensson (S), hade bestämt sig. Om kommunfullmäktige på torsdagskvällen röstat för en budget med miljardinvesteringen i en ny hamn, skulle han driva genom beslutet att starta bygget.

Kent Mårtensson ville ha en bred uppgörelse över blockgränsen, men de planerna grusades när M, L och KD lämnade in ett gemensamt budgetförslag där hamninvesteringen skjuts fram två år.

Om Sverigedemokraterna hade röstat för Mårtenssons budgetförslag i kommunfullmäktige så skulle saken ha varit avgjord. S, C, MP och SD har 31 av 49 röster.

SD väntade med besked

Men Sverigedemokraterna höll alla på halster in i det sista.

– Vi är klara på hur vi ska ta ställning till frågan, sa Jan-Åke Isaksson (SD) på torsdagseftermiddagen men ville inte säga vilken budget de skulle rösta på.

– Vi släpper inte det förrän vi är på plats.

EU-bidrag på spel

Entreprenören som ska bygga den nya yttre hamnen har förlängt kommunens beslut om ett igångsättningstillstånd till den 30 november. EU bidrar med 250 miljoner av investeringen på 912 miljoner, om bygget sätts igång nu. Den inre hamnen kommer sedan att ge plats nya bostäder.

Om SD röstat för budgeten med hamninvesteringen skulle Kent Mårtensson ha tagit upp frågan om igångsättningstillstånd vid kommunstyrelsen den 21 november.

Oklart vem som styr

Till skillnad från de flesta andra kommuner är det fortfarande oklart vilka som ska ha makten i Ystad de kommande fyra åren. Det avgörs av kommunfullmäktige den 6 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.