Frågetecken kring spårväg

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års diskussioner sa fullmäktige i Lund ja till att bygga den omdiskuterade spårvägen mellan Clemenstorget och ESS. Men nu visar det sig att det trots allt inte är så säkert att det blir av.

Spårvägen ska gå mellan Clemenstorget  och ESS via lasarettet, Lunds Tekniska Högskola och Max IV. Diskussionerna har pågått i flera år, och de har varit heta. Gårdagens beslut tas därför emot med blandade känslor.

– Jag tror det blir bra. Det blir ett lyft för hela regionen, säger Tor Birkmar, som är försäljare på Clemenstorget.

– Det förstör ju Clemenstorget. Jag vill inte ha den, säger Lundabon Anny Månsson.

Beredda att ompröva

I går klubbades alltså det historiska beslutet i Lunds fullmäktige. Men det tycks inte vara så klart ändå – för partiet Förnya Lund tänker kämpa vidare.

– Jag tror inte kalkylerna är rättvisande. Det finns nog kostnadsökningar man inte har sett. Vi är beredda att ompröva beslutet, säger Anne Landin, partiordförande i Förnya Lund.

Har överklagat

Två ledamöter från hennes parti har nu överklagat beslutet till förvaltningsrätten. Och Liberalerna har i grunden varit positiva, men de har samtidigt krävt att hälften av finansieringen skulle vara extern.

I går röstade de för, men förbehåller sig rätten att riva upp beslutet om det inte kommer in mer pengar utifrån.

– I och med att de rödgröna öppnade för att ge ett uppdrag om extern finansiering säger vi nu ja till det formella igångsättningstillståndet. Men det är inte samma sak som att man sätter spaden i jorden, utan vi tänker de närmaste månaderna följa upp hur det ser ut med finansieringen. Om det är för dåligt är vi beredda att riva upp beslutet, säger Ulf Nilsson, gruppledare för Liberalerna i Lunds fullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.