Primärvårdens resurser:
Vad får politikerna att tro att primärvården kan ta över delar av slutenvårdens arbetsuppgifter utan att tillföra medel och personal så att det blir en säker vård och dräglig arbetsmiljö? Många av oss i primärvården känner det som att vi är en slasktratt där ALLT kan åtgärdas när sjukhusen ska skära ner och spara. Vill bara påminna om att även primärvården har samma krav på sig som slutenvården. Vårdpersonalen är trött på att vi ska lösa politikernas orimliga krav. Vi kan inte springa fortare och smartare. Det räcker nu. Tack för ordet.
/Madeleine, leg. Sjuksköterska i Primärvården Skåne
Hej Madeleine!
Tack för dina frågor. Det är en viktig politisk målsättning att all vård ska genomföras på rätt vårdnivå. Syftet med detta är att patienter ska slippa köer och att våra gemensamma resurser ska användas smartare och mer effektivt. Vård som kan utföras i primärvården ska inte utföras av specialister på sjukhusen med köer och skenande kostnader som följd. Samtidigt tittar vi hela tiden på primärvårdens ersättningssystem och hur dessa kan förbättras.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Flytt av strålbehandling:
Hur kan regionens politiker tro på makthungriga tjänstemän som förslår förflyttning av alla strålbehandlingsapparater från Malmö till Lund och inbillar politiker och allmänhet att det är en besparing! En dyrbar flyttning från nyinredda dyra lokaler där installationen kostat många miljoner! Nu kommer Sveriges tredje stad att sakna radioterapi och patienter från ett område på över en kvarts miljon måste ta sig till Lund – visserligen inte långt men betydligt krångligare – och dyrare!
Malmöpatient
Hej!
Tack för ditt mail. Utgångspunkten har varit att satsa och investera ytterligare i cancervården och strålningen. Det rör sig om en oerhört viktig och prioriterad verksamhet. På det här sättet kan vi öka strålningens kapacitet samtidigt som kostnaderna blir hanterliga. När det gäller det korta avståndet mellan SUS olika verksamheter i Lund och Malmö kommer kvalitet och tillgänglighet alltid vara viktigare för oss än geografisk hänsyn. Det är viktigt att strålningsapparaterna används på bästa möjliga sätt för att säkerställa kvaliteten och framtida investeringar.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Lex Maria-anmälningar:
Jag vill gärna veta vad som händer med alla Lex Maria som vi hör och ser på nyheterna. Det är folk som mister sitt liv och det är folk som blir fel behandlande och ambulanser som inte kommer.Det enda som vi hör är att sjukhusen ska spara och att vissa ska läggas ner.
Även hör vi att personalen tänker sluta för att dom är för få personer och att tiden inte räcker till, det skrivs om att dom går på knäna.
Vad gör ni eller rätta sagt varför gör ni inget? Tycker ni inte att det patetiskt att ni inget gör, utan bara snacka. Nu är det väl tid att göra något eller.
Mvh Leif-Roger
Hej Leif-Roger!
Tack för dina frågor. Lex Maria är ett oerhört viktigt verktyg för att uppmärksamma misstänkta misstag som görs i vården. Det är en bra kontrollfunktion att vårdinstanser anmäler så att Socialstyrelsen kan utreda. Dessa anmälningar lyfts allt oftare fram i media vilket kan föranleda att man tror att felbehandlingar och annat är ett nytt fenomen i vården och att antalet anmälningar ökar. Tvärtom har antalet anmälningar minskat två år i rad trots en tydlig uppmuntran från såväl politikerna som de olika ledningarna på sjukhusen och övriga förvaltningar. Det rapporteras ofta om anmälningar men sällan om den efterkommande utredningen.
Vi har ökat sjukhusens budget varje år sedan vi tillträdde 2006 och vi har aldrig talat om att lägga ner något sjukhus. Ett viktigt mål för Femklövern är att våra gemensamma resurser används så effektivt som möjligt. Därför har vi också ställt krav på sjukhusförvaltningarna att effektivisera sina verksamheter. Det har lett till att Region Skåne har högst produktionsutveckling samtidigt som vi har den lägsta kostnadsutvecklingen bland alla regioner och landsting i Sverige. Vi utför mer vård än någonsin och gör det effektiv.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Strukturförändringar och konsekvensanalys:
1. Är det förenligt med Region Skånes uppdrag att besluta om strukturförändringar i sjukvården UTAN ATT det gjorts någon konsekvensanalys av vare sig kostnader eller av konsekvenserna för patienter, verksamhetschefer, anställda och arbetsmiljö?
Vad skall ingå i beslutsunderlaget?
2. Varför negligeras chefers, läkares och sjuksköterskors o övrig personals kompetenser, utbildning och erfarenheter i Regin Skånes sjukvårdplanering?
3. Finns något organ på regional nivå liknande Konstitutionsutskottet dit man kan anmäla felaktigheter?
Hälsningar med stor oro
Gudrun Ljunghill, Lund
Hej Gudrun!
Tack för dina frågor.
1. Vi har full förståelse för att förändringar alltid väcker oro på en arbetsplats. Vi kan emellertid inte låta en sådan oro hindra oss i vår ambition att göra vården bättre och att korta köerna för våra patienter. Gällande de strukturella förändringar som årets förvaltningsuppdrag innehåller finns det en del med skarpa beslut och en annan med inriktningsbeslut. I den förstnämnda delen finns ett gediget underlag som gör att vi är beredda att fatta beslut. I den andra delen (ögoncentrum i Landskrona, ledplastikcentrum i Hässleholm och en inriktning för Ängelholms sjukhus) finns inte ett tillräckligt underlag ännu. Det ska nu tas fram innan ett slutgiltigt beslut fattas i mars.
2. Vi har personal som jobbar direkt med sjukvård och annan personal som jobbar med styrning av vården. Vi har ambitionen att lyssna på bägge dessa grupper. Vi lyssnar på kritiken om att vi har lyssnat för lite på den förstnämnda gruppen ibland och kan bli bättre på det. Det måste samtidigt finnas en förståelse för att vi i Sverige har en demokratisk styrning av hälso- och sjukvården.
3. Patienter kan anmäla felbehandlingar och liknande till Patientnämnden. Gå in på www.skane.se/Patientnamnden <http://www.skane.se/Patientnamnden
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Patientnyttan av SUS:
Sedan sammanslagningen av Malmös och Lunds sjukhus har det hänt en del bra saker men även en hel del mindre bra. Jag blir mer och mer tveksam till att det är intresset för patienternas bästa som styr dessa förändringar.
Numera körs patienterna i ambulans fram och tillbaka mellan sjukhusen av olika anledningar. I vissa fall dirigeras ambulansen med urakuta hjärtinfarkter från Malmöområdet till Lund för ballongvidgning för att inte störa verksamheten i Malmö, som pågår med halvakuta och polikliniska patienter, som ballongvidgas.
Den urakuta hjärtinfarktpatienten, som enligt alla riktlinjer ska åtgärdas så snabbt som möjligt, transporteras istället ytterligare ca 30 min innan ballongvidgningsbehandling kan ges, då i Lund. Därefter transporteras ofta patienten direkt tillbaka till hjärtintensiven i Malmö. Hur tänkte man här?
Enligt ledningen ska högspecialiserad vård ske på ett ställe i regionen, dvs. i Lund, även om kompetensen och möjligheten finns i Malmö. Varför inte flytta all verksamhet i så fall till Lund eller är det som är det slutliga målet? Nyligen har ett beslut tagits om att spara genom att minska vårdplatser på hjärtintensiven i Malmö pga. att beläggningen inte är tillräckligt hög. I Lund har man samma beläggningsprocent men inga planer på att dra ner vårdplatser snarare tvärtom.
Jag undrar även varför ledningen i denna berörda division enbart består av personer som kommer från Lunds sjukhus. Malmö är en stad med många äldre människor och hjärtsjuka patienter. Vems intresse styr? (Prestige?)
En patient boende i Malmö får akut problem med sitt öga efter en mindre operation skickas till mottagningen i Lund, där konstateras stort behov av ur-akut operation för att rädda synen, skickas tillbaka till Malmö för operation. Vems intresse styr?
Hälsningar
Anonym
Hej!
Tack för dina frågor och synpunkter. Vi är väl medvetna om att det finns spänningar inom SUS där olika personalgrupper känner stor stolthet över Malmö respektive Lund. Utifrån sådana perspektiv är det lätt att uppleva orättvisa. Det är en stor och viktig utmaning för ledningen på SUS att åstadkomma förbättringar så att personal i Lund respektive Malmö känner sig bekväma med att tillhöra SUS och Region Skåne istället för USiL eller MAS. Från politiskt håll betraktar vi SUS som ett sjukhus och kräver resultat från våra tjänstemän utifrån ett patientperspektiv samtidigt som vi är angelägna om att våra gemensamma resurser används på ett så effektivt sätt som möjligt.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Omlokaliseringar:
Vad är det som händer med vår fd sjukvård? För mig verkar det inte som det är någon professionell kunnig till att sköta sjukvården.
Idag är det ju livsfarligt att gå till läkare för vård eller operation där läkare och sjuksköterskor får arbeta dygnet runt som har ett stort ansvar. En eloge till läkare och sjuksköterskor som jobbar på detta sätt, är helt slut men ändå försöker bemöta patienten på ett trevligt sätt. Men, det är inte underligt att det händer olyckor i arbetet.
Numera kan man få besöka 4 olika städer för samma åkomma pga att man har flyttat runt undersökning, röntgen och operation. Var finns tanken TRYGGHET OCH ANSVAR FÖR PATIENTEN?
Att förflytta avdelningar till andra städer är väl inte gratis? Hade det inte varit bättre att lägga dessa pengar på mer personal så att vi patienter kan känna oss trygga och personalen inte behöver sluta för att de är utarbetade.
Var har vårt underbara Lunds Universitetssjukhus tagit vägen? Jo, det mesta flyttas till Malmö. Varför? Lund som alltid har varit ett specialist-sjukhus.
Idag skall man helst vara frisk för att uppsöka sjukvården. Bu för denna sjukhusledning.
Hej!
Tack för dina synpunkter och frågor. Den här frågan verkar framförallt vara riktad till sjukhusledningen på SUS. SUS-ledningen har mandat att besluta om omflyttningar inom den egna verksamheten. Från politiskt håll ser vi att det är oerhört viktigt att vi använder våra gemensamma resurser på rätt sätt och då finns det en poäng med att undersöka möjligheterna till att vissa verksamheter specialiseras och utförs på färre geografiska platser än idag. Syftet bakom sådana beslut är en bättre professionell utveckling för personalen och kortare köer för patienten.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Knä- och käkoperationer:
Jag undrar hur logistiken blir bättre när jag bor i Helsingborg och måste göra knäprotesoperation i Hässleholm o ta bort min cysta i käken i Lund! Min ortopedläkare har mottagning idag i både Helsingborg o Ängelholm min käkkirurg finns idag i Helsingborg. När jag ska besöka dem el behandlas så kan jag idag ta bussen, det går fort o kostar inte så mycket. Måste ni göra den förändring som ni planerar blir allt mycket svårare o dyrare! Jag vill heller inte vara tvungen att byta läkare då de känner hela min sjukdomshistoria. PS jag har ingen bil.
Vänligen Karin Söderberg
Hej Karin!
Tack för dina synpunkter. Vi har höga ambitioner när det gäller vårdens kvalitet och tillgänglighet. Sedan vi tillträdde 2006 har vi kapat köer på område efter område genom olika beslut. När det gäller förslaget att satsa ytterligare på ett ledplastikcenter i Hässleholm så är det personalens professionella utveckling och kortare köer som är syftet. Det är också viktigt att använda våra gemensamma resurser på bästa, möjligt sätt. Det är vår bedömning att, när det gäller ingrepp den enskilde genomgår en eller ett fåtal gånger under sin livstid, kvalitet och tillgänglighet är viktigare än geografisk hänsyn. Skåne är litet och har många sjukhus. Vissa saker måste utföras på alla dessa sjukhus medan andra kan specialiseras på en eller några orter.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Tomma lokaler:
Min fråga är om man inte ska utnyttja primärvården (vårdcentralerna) än mer än vad som görs idag? På en del vårdcentraler står lokalerna tomma 2/3 av dygnet och på så vis belastar detta lokalhyran samt att patienterna måste söka upp akuten. Om vårdcentralerna hade haft öppet en större del av dygnet i form av öppet inte enbart dagtid utan även kvällar och helger så utnyttjar man lokalerna desto effektivare, samt att patienterna får en möjlighet till en bedömning om patienterna anses vara i behov av specialistvård. Detta skulle kunna vara ett alternativ till att avlasta akuten/specialistsjukvården.
Med vänliga hälsningar
Ulla Christensen
Hej Ulla!
Tack för din fråga och dina synpunkter. När det gäller den skånska vården har femklövern en tydlig ambition att flytta vården närmare medborgarna, det vill säga från sjukhusen till första linjens sjukvård där det är möjligt. Vi har därför tillfört Hälsovalet, dit vårdcentralerna hör, mer resurser varje år. Vi har också på olika sätt, och i dialog med vårdcentralerna, ändrat i de ekonomiska ersättningsmodellerna i syfte att få en modell som gör Hälsovalet så bra som möjligt för patienterna.
Det senaste året kan vi se att en förändring har skett när det gäller öppettider, fler vårdcentraler håller öppet kvällar och helger när människor har tid att gå dit, helt enligt hälsovalssystemtes intentioner; ju fler patienter man har ju större ersättning får man och missnöjda patienter kan välja bort en vårdcentral man inte är nöjd med. Trots detta finns det mer att göra kring öppettider och det är något vi tittar på speciellt i vår löpande dialog med såväl offentliga som privata vårdgivare. Att vårdcentralerna, av flera olika skäl, har en viktig funktion att fylla är vi helt överens om.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Ögonoperationer i Landskrona:
Är det verkligen rimligt med förslaget att ha alla ögonoperationer/behandlingar på sjukhuset i Landskrona? Tänk på alla patienter i nordöstra Skåne, där man tex har ca 2000 starroperationer per år. Ska alla dessa patienter ta sig till Landskrona!!! Rör inte om på CSK Kristianstad där ögonkliniken fungerar utmärkt bara för att det kanske är problem på SUS!! Mer info om detta önskas, befolkningen i nordöstra Skåne har rätt till mer inf om detta förslag!
Hej!
Tack för dina synpunkter. Grå starroperationerna är sedan 2012 ett vårdval. Det innebär att patienten håller i pengarna och själv väljer var ingreppet ska utföras. Makten ligger hos patienten och tack vare vårdvalet har köerna kunnat kortas och antalet operationer ökat. Under 2012, som var första året med detta vårdval, ökade antalet operationer med 3613 från 12030 till 15643. Övrig ögonsjukvård i Skåne präglas av alltför långa köer. Vi tittar på möjligheterna att skapa nya vårdval inom ögonsjukvården samtidigt som vi vill satsa på ett ögoncenter i Landskrona. Vi får återkomma i mars med våra slutsatser. Vi kan redan nu vara tydliga med att patientperspektivet är det viktigaste för oss och att ökad kvalitet och kortare köer ligger i fokus framför geografisk hänsyn.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Endometreosteamet i Malmö:
Hej.
Jag skulle vilja ha svar på om politikerna kan garantera att endometriosteamet på SUS Malmö blir kvar och om de får en budget anpassad för verkligheten? Vi kvinnor med endometrios är ofta svårbehandlade och därmed inga önskvärda patienter och kommer att drabbas hårt av det vårdval som Region Skåne vill införa inom gynekologi. Tar man resurser (pengar) från kvinnokliniken så kommer vi endometriospatienter inte att få en bra vård längre. När vi äntligen fått ett team med specialistkompetens inom endometrios (vilket sparar samhället pengar – bl.a genom snabbare och bättre vård) så är det ju inte rimligt att ta bort resurserna igen.
Mvh
Ulrika Pettersson
Hej Ulrika!
Tack för dina frågor om endometrios. När vårdval införs inom ett område så görs detta för att förbättra vården för skåningarna genom att öka deras valfrihet och korta köer och inte tvärtom. Dess innehåll bestäms i ackrediteringsvillkoren. Vad gäller fördelning exakt hur verksamheten fördelas på SUS och fördelningen av de medel som SUS blir tilldelade genom Vårdproduktionsberedningens uppdrag till förvaltningarna ligger inom SUS-chefen Jan Erikssons uppdrag. Han och resten av SUS ledning har till uppgift att hantera de resurser som finns, vad gäller lokaler, personal och pengar, för att få så mycket och så bra vård som möjligt. Det kan till exempel vara att bedömningen är att det finns stora kvalitets- eller tillgänglighetsvinster att göra genom att slå ihop verksamheter på ett visst medicinskt område.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Mer om omlokaliseringar:
Regionen måste hantera sjukvården och personalen rätt för att genomföra förändringar! Under de senaste åren har man försökt slå samman två stora sjukhus! Flyttat kliniker till olika sjukhus vilket bara skapat otroligt höga kostnader och längre patient köer! Sjukhusens hierarki har man inte lyckats att förändra! Skall man lyckas genomföra sammanslagningar måste man tala samma språk! Tala med dem som finns på sjukhusen! Inget är omöjligt att genomföra samt göra kostnadseffekter bara man är överens med personalen! Nöjd personal skapar alltid en hållbar vård för alla! Jag ser inga svårigheter att förändra på rätt sätt! Mötet är väl bara en allmän diskussion!
Var finns någon från allmänheten?
Med bästa hälsningar
Jan Strand
Hej Jan!
Tack för ditt mail. Vi är medvetna om att allt inte har blivit som det var tänkt efter tillskapandet av SUS. Det är därför det nu finns behov av ytterligare förbättringar och förändringar. Vi kan definitivt bli bättre att lyssna på vår personal. Gällande din fråga om var det finns någon från allmänheten så är det vi politiker som har till uppgift att företräda medborgarna. Detta gör att vårt främsta mål alltid är ökad kvalitet och tillgänglighet i vården. En följd av det perspektivet är att vi ibland beslutar om förändringar som oroar personalen. Den oron tar vi på allvar men det får inte stoppa oss från att förbättra vården för skåningarna. Det är värt att känna till att vi har ökat sjukhusens budget varje år sedan vi tillträdde och att vi har högst produktionsutveckling och lägst kostnadsutveckling bland de svenska regionerna och landstingen. Det är ett oerhört viktigt arbete som vi kommer att fortsätta med.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
SUS:
Första gången man försökte slå samman lasaretten i Lund och Malmö misslyckades man, men det avskräckte inte utan man försöker en andra gång. För detta anställer man då den person som misslyckades med en likadan sammanslagning i Stockholm. Resultatet i Skåne är katastrofalt. Varför inser politikerna inte att det ni har åstadkommit är en skändlighet inte bara mot dem, som valt er, utan också mot all personal inom sjukvården?
Är politiker och tjänstemän i Region Skåne beredda att föregå med gott exempel och sänka sina löner med procentuellt lika mycket, som man tänker sänka sjuksköterskelönerna?
För att reda ut den katastrof, som ni har åstadkommit, krävs att all makt över sjukvården tas ifrån er och att hela Region Skåne läggs ner. Hur ni i detta läge ens har en tanke på att slå er samman med Blekinge är för oss en stor gåta. Har vi inte elände så att det räcker?
Ingrid Trolle
Hej Ingrid!
Tack för ditt mail om sammanslagningen av Lund och Malmö till SUS. Vi ser att allt inte har blivit tillräckligt bra efter sammanslagningen men att det mesta har blivit bättre. Samtidigt vet vi att det på vissa håll har varit jobbiga förändringar för personalen. Sedan vi tillträdde 2006 har vi kapat köer som tidigare var årslånga inom område efter område. Vi är också bäst bland regionerna och landstingen i Sverige på att öka vårdproduktionen och att hålla nere kostnadsutvecklingen.
Gällande sjuksköterskors löner så deltar vi politiker inte i dessa förhandlingar. Det är dock värt att veta att det inte är aktuellt med några lönesänkningar. Lönesänkningar för befintlig personal är heller inte en något som diskuteras i den aktuella förhandlingen. Vi kan bara beklaga att media har beskrivit detta felaktigt.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Operationer Ängelholm/Hässleholm:
Hej,
Vi på Ängelholms sjukhus Operationscentrum undrar vad som händer med vår verksamhet om man flyttar Helsingborgs ledplastiker, som utförs i Ängelholm, till Hässleholm?
Vad är det tänkt att vi ska operera här i Ängelholm? Blir det mer kirurgi eller mer av den privata vården? Varför nämns inte Ängelholms sjukhus i diskussionerna ?
Hälsningar personalen avd 22 Ängelholms sjukhus genom Monica, Anita, Catarina
Hej Monica!
Tack för dina frågor om de så kallade strukturförändringarna. När det gäller Ängelholm har vi sagt att vi ska återkomma i mars med förslag på hur sjukhusets inriktning ska se ut. Därför har vi avstått ifrån offentliga spekulationer om Ängelholm. Tyvärr har det varit mycket ryktesspridning som följd av att Ängelholm inte har diskuterats så mycket. Klart är redan att vi ska fortsätta och intensifiera satsningen på Hälsostaden och att Ängelholm ska bli ett föredöme gällande nedrivning av murar mellan kommun, region och andra parter. När vi har detta på plats ska Ängelholm vara ett föredöme för övriga Skåne och Sverige. När det gäller elektiva operationer får vi som sagt återkomma i mars.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Omlokaliseringar och miljö:
Hur tänker ni när ni vill att läkare och patienter ska resa runt hela Skåne för sina operationer och alla andra besök i anslutning till dessa? Dessa resor på redan tättrafikerade vägar står i kontrast till miljötänkandet. Hur tror ni en läkare upplever sin arbetssituation när hon ska stå vid ett löpande band och utföra samma operation hela dagarna? Arbetet blir ointressant, resultaten kan bara försämras och läkarna kommer att fly från Skåne.
Hej!
Tack för ditt mail. När det gäller de strukturella förändringar som nu är aktuella gäller det ingrepp som den enskilde genomgår någon eller några gånger per livstid. Då anser vi att man ska slippa stå i kö och att kvaliteten på ingreppet ska vara av högsta klass. När en patient använder en eller två dagar av sitt liv för att genomgå detta ingrepp är det sekundärt var i Skåne detta ingrepp sker. Infrastrukturen är bra i Skåne och vi tror inte att läkare kommer att fly, Tvärtom hoppas vi att de ska lockas av ytterligare specialisering och satsningar på deras professionella utveckling.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Överbeläggningar i Hässleholm:
Politikerna talar om att Hässleholm har kapacitet att ta emot fler patienter, t ex höft- och knäprotesfall. I förra veckan publicerade Dagens Medicin en rapport om överbeläggningarna vid landets sjukhus. Hässleholm har överlägset mest överbeläggningar bland Skånes sjukhus och ligger bland de 10 sämsta i Sverige i det avseendet. Hur rimmar detta med medborgarperspektivet?
Anders Wykman
Docent, Ortopedkliniken
Hej Anders!
Tack för dina synpunkter. I Skåne har vi tomma operationssalar samtidigt som vi har överbeläggningar. Detta föranleder att vi måste se till helheten i Skåne när vi organiserar vården. Det är inte acceptabelt att våra resurser används så illa att det finns tomma vårdplatser på ett ställe samtidigt som det korkar igen någon annanstans. När det gäller ledplastik har Hässleholm en god tillgänglighet. En djupare utredning ska nu göras om denna ortopedi innan vi fattar beslut i mars.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Mer om operationer i Hässleholm:
Hej!
1) Femklövern beställde en oberoende utredning om koncentration av ledplastikerna till Hässleholm som kom fram till följande:
”En samlad reflektion efter genomförandet av dialogerna utmynnar i, att riskerna rörande konsekvenserna när det gäller framtida förutsättningar för utbildningsplatser, kompetensflykt samt inverkan på övrig akut vård vid berörda sjukhus är betydande. I relation till den viktiga utgångspunkten, att frigöra närsjukvårdsplatser synes riskerna vida överstiga vinsten med ett genomförande. I varje fall att döma av det samlade intrycket av de argument och synpunktersom framkommit i de genomförda dialogerna.”
Varför trotsar ni denna utredning och väljer att gå vidare med ett uppenbart dåligt förslag?
2) Hässleholm ligger enligt Dagens Medicins genomgång på 8:e sämsta plats i Sverige vad gäller överbäläggningar. Hur rimmar det med att kapaciteten i Hässleholm är god?
Hej!
Tack för ditt mail om strukturförändringarna. Vi tittar på mycket underlag och läser många utredningar. När det gäller Hässleholm tittar vi nu på hur vi kan göra det till ett ledplastikcenter i syftet att korta köer och skapa bättre förutsättningar för professionell utveckling. Den utredning som du hänvisar till tillhör det underlag vi kommer att använda oss av innan vi fattar vårt beslut i mars. Vi kommer absolut inte att bortse från den.
I Skåne har vi tomma operationssalar samtidigt som vi har överbeläggningar. Detta föranleder att vi måste se till helheten i Skåne när vi organiserar vården. Det är inte acceptabelt att våra resurser används så illa att det finns tomma vårdplatser på ett ställe samtidigt som det korkar igen någon annanstans. När det gäller ledplastik har Hässleholm en god tillgänglighet. En djupare utredning ska nu göras om denna ortopedi innan vi fattar beslut i mars.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Omlokalisering och läkarutbidning:
Hur har man tänkt att läkarutbildningen skall kunna hålla en hög kvalitet när man flyttar runt verksamheter mellan olika sjukhus och gör dessa inkompletta och varför har ni inte från början kommunicerat med universitetet?
Ex. Öron och ögon kan få bedriva undervisning utan klinik. Undervisningen är integrerad melllan olika ämnesområden och ett område kan inte lyftas ut och flyttas till exempelvis Landskrona!
Hur skall man kunna utbilda specialistläkare i fortsättningen. Privatiseringen och industrialiseringen av sjukvården( ex. bara operera höftleder i Hässleholm) görs ju därför att man tror att produktionen skall höjas och väntelistorna kortas. Det finns således inget incitament att utbilda unga specialister då ju detta drar ned produktionen?
Läkarkontinuiteten kommer att försvinna. Redan nu är det så att du som patient inte får träffa din kirurg annat än som sövd. De flesta återbesök är avskaffade. Det lämnar patienten hängande i luften. I ett sådant system l får du som läkare aldrig möjlighet att utvärdera och lära. Du blir bara en hantverkare. Tycker inte ni politiker att ni äventyrar den medicinska säkerheten och klampar in på områden som professionen själv borde ta ställning till?
Undrar Ulla Westin, adj lektor, docent och överläkare, SuS
Hej Ulla!
Organisationen kring läkarutbildning sköts av utbildningen. Vi försöker alltid ha en god dialog så att akademin kan anpassas efter nödvändiga förändringar av skånsk sjukvård. Vi är väldigt angelägna om läkarstudenternas utbildning och utveckling och är därför väldigt intresserade av att lyssna på er.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)
Redovisning av kostnader:
Är syftet med rokaderna att spara kostnader/skattemedel eller är det ett diktatoriskt förfarande = söndra och härska?
Som en av många arbetsgivare för regionens politiker och tjänstemän, kräver jag en fullständig redovisning (kalkyl) som visar hur man kommit fram till att det man vill genomföra, verkligen är positivt!
/Torsten
Hej Torsten!
Tack för ditt mail om strukturförändringarna. Allt vårt underlag är offentligt. I det beslut som berör sjukvårdsförvaltningarnas uppdrag och förändringar inom detta är vissa beslut skarpa medan andra är inriktningsbeslut. I de fall det rör sig om inriktningsbeslut kommer vi att återkomma i mars med ett gediget, offentligt underlag och ett politiskt beslut. Detta jobbar våra tjänstemän med nu.
Syftet med förändringarna är ett smartare resursnyttjande, kortare köer för patienterna och en bättre professionell utveckling för personalen. Det uppdraget har vi fått av Skånes väljare 2006 och 2010.
Vänliga hälsningar Femklövern
genom gruppledarna Pia Kinhult (M), Katarina Erlingson (C), Gilbert Tribo (FP,) Birgitta Södertun (KD), Anders Åkesson (MP)