För tre år sedan slog beskedet ner som en bomb i Sibbhult – bygdens stora arbetsgivare Scania skulle flytta tillverkningen av växellådor till Södertälje.
Sibbhult var ett av alla småsamhällen i chock. Men alla var inte lika pessimistiska.
– Min vision är att om tre år blomstrar näringslivet på det här området, sa kommunalrådet Tommy Johansson (S) i en intervju med Sydnytt den 15 mars 2006.
Och han skulle faktiskt få rätt.
Nu, ganska precis tre år senare, har Scanias flaggor slutat vaja på Sibbhultsverken. Visst, 40 års historia är över. Men en ny har också tagit sin början.
– Det vi har gjort är att bygga upp ett tjugotal mindre underleverantörsföretag här på området. Sysselsättningen är ungefär hälften av vad den var då, säger Lars Dahl som är vd på Sibbhultsverken.
Vägen tillbaka för Sibbhult har stavats cleantech, alltså ren teknologi eller miljöteknik. Och kanske är det inte bara Sibbhults utan hela bilindustrins framtid, nu när oljan tryter och växthusgaserna värmer.
Här samlades idag det som kan vara embryon till räddningen för den förr så stolta svenska fordonsbranschen. Nya idéer som försöker hitta sina köpare.
– Vi använder energin i en varm punkt och omvandlar till elektrisk energi via ett termoelektriskt chip och då kan man sänka till exempel bränsleförbrukningen i en bil ganska radikalt, säger Niklas Larsson, vd för Beakon Technologies i Malmö som är ett av alla bolag i uppstartsfasen som samlats i Sibbhult idag.
– Vår produkt är en elmotor som är kompakt och har högverkningsgrad. Den är lätt att integrera i andra produkter, säger Fredrik Krantz, vd på Magnetic Components Sweden med säte i Eslöv.
Båda företagen är medlemmar i Cleantech Incubators Sweden – en inkubator för företag i uppstartsfasen osm utvecklar idéer och produkter till hybridbilar.
Men det är andra än de svenska biljättarna som ligger längre fram när det gäller hybridbilar. Visst har både Volvo och Saab försökt sig på olika hybridprojekt – men idag är det Toyota som kapat åt sig trefjärdedelar av marknaden med sin Prius.
Och det är inte så lätt för de små nya företaget att fånga de svenska jättarnas intresse.
– Vi saknar riskkapital i väldigt tidiga skeden för prototyputveckling till exempel för oss som jobbar inom hårdvara, säger Niklas Larsson på Beakon.
De mindre företagen, underleverantörerna, verkar piggare.
Vi satsar just nu offensivt på olika utvecklingsinsatser. Vi måste det – det går inte bara att spara sig ur den här krisen, säger Håkan Axelsson, divisionschef på underleveantören TitanX i Mjällby.
– Om de svenska företagen i bilindustrin inte satsar nu så blir vi omsprungna av omvärlden, säger Helena Tillborg som är projektledare för Cleantach Incubator Sweden. Utvecklingen pågår hela tiden, och tåget går nu.
I Sibbhult råder det ingen tvekan om att man är beredd att ta det tåget.
– Vi är mycket nöjda med den utvceklingen vi har haft och är beredda att ta ytterligtare ett steg framåt, säger Lars Dahl, vd på Sibbhultsverken.