Sixto Rodriguez från dokumentärfilmen Searching for Sugar Man Foto: Scanpix

Framtidstro för dokumentärfilmare

Uppdaterad
Publicerad

Svensk dokumentärfilm är på frammarsch, och filmarna har nu hopp om att kunna leva på filmandet. Det stod klart på den årliga träffen för dokumentärfilmare – M.dox – i Malmö.

Det är filmer som Searching for Sugar Man som har ökat intresset för dokumentärfilm. Dokumentärerna når en allt bredare publik, och filmen om Palme har hittills haft mer än 200 000 besökare.

– Vi vill se saker som är verkliga och vi vill beröras. Vi vill komma in i en annan människas liv, och svenska dokumentärfilmare är bra historieberättare, säger Lisa Nyed, konsulent på Film i Skåne.

Försiktig omptimism

Bland deltagarna på M.dox kunde man ana en försiktig optimism, när det gäller de ekonomiska förutsättningarna.

– Det har varit väldigt tufft länge och dokumentärfilmskaran har varit liten. Men det blir bättre nästa år, när vi får ett nytt filmavtal, säger Malin Andersson som driver bolaget Malin Andersson Film i Malmö.

Det är inte bara i Sverige som intresset är stort för svenska dokumentärer. Searching for Sugar Man och guldbaggevinnaren Blackpower Mixtape har gjort internationell succé.

– För att få resultat som når ut i världen, så behöver man kunna jobba och göra om många gånger. En film av den kalibern kan ta fyra till sex år att gåra, och då behöver man hålla sig flytande och hålla alla i produktionen mätta den tiden, säger Tobias Janson, producent på Story som gjort Blackpower Mixtape 1967 – 1975.

Nya finansieringsvägar

Internet har inneburit en revolution för filmskapandet – både när det gäller distribution och finansiering. Bland annat har filmskaparna kunnat få hjälp av många privatpersoner, som fungerat som medfinansiärer – så kallad crowdfounding.

– Jag tror inte internet betyder döden för filmen på grund av privatkopieringen. Tvärtom blir det på sikt lättare att finansiera och nå ut tack vare internet, säger Tobias Janson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.