Från kaos till studiero

Uppdaterad
Publicerad

Kaos, hot och dålig arbetsmiljö tvingade i veckan Värner Rydénskolan i Malmö att tillfälligt stänga. Nu ska skolan ta hjälp av samma modell som lyfte Stenkulaskolan ur liknande problem för några år sedan.

Klimatet på Stenkulaskolan i Malmö har blivit bättre. Elever och lärare har fått arbetsro och betygen har höjts i avgångsklasserna.

– Skolan har blivit lugnare. Innan var det många som förstörde saker och brandlarmet tjöt varje dag. Nu får man arbetsro, säger Madina Hassain, som går i årskurs 9 på Stenkulaskolan.

Hon har gått i skolan sedan hon var sex år och minns hur det var när några av de äldre eleverna störde och förstörde på skolan.

Hennes klasskamrat Tomas Alyadko håller med:

– Det är faktiskt en bra skola och jag får arbetsro även om jag tycker det är ännu bättre att plugga hemma, säger han.

Båda har sökt in till gymnasiet och räknar med att komma in till hösten.

Arabiska är största språket

På Stenkulaskolan i Malmö har 96 procent av eleverna ett annat modersmål än svenska. Arabiska är det största språket.

Familjer flyttar in och ut från området och det är stor omsättning i klassrummen. Men lärarkåren är stabil, få är sjukskrivna och elevernas avgångsbetyg har höjts.

– Jag upplever att det finns en trygghet för alla på skolan nu, säger Marie Johansson, t f rektor på Stenkulaskolan.

Hon har arbetat där länge och betonar att alla har hjälpts åt och att de är måna om att se eleverna och deras behov.

När vi går runt i korridorerna känner hon alla elever vid namn.

– Vi arbetar i lag och det är mycket bra. Det gör att eleverna också kan få mer rättvisa betyg, säger Emma Abrahamsson, förstelärare på skolan.

Det fanns från början två förestelärare men utökades till nio när staten sköt till pengar.

– Men det är inte bara mer resurser som behövs för att förbättra skola och elevernas resultat. Det är vi som arbetar här som se till att arbetet blir gjort, säger Marie Johansson och får stöd av Maria Lilia, som också är förestelärare på Stenkula.

– Vi arbetar mycket med värdegrunder och känner vi att det är oroligt i en klass kan vi lägga ner annan undervisning och bara jobba med värderingarna istället, berättar hon.

Bättre arbetsklimat

Skolledningen har tillsammans med lärarna på Stenkulaskolan arbetat systematiskt med att få ett bättre arbetsklimat och med att få upp betygen så fler elever kommer in på gymnasiet.

För några sedan hade bara hälften av eleverna godkänt i alla ämnen. Nu har 85 % av niorna uppnått behörighet till gymnasiet, enligt skolans hemsida.

Riksgenomsnittet ligger på 86,9 procent medan snittet i Malmö är 79,5 så det systematiska arbetet på Stenkulaskolan har gett resultat.

Rektorn ska hjälpa Värner Rydénskolan

Den ordinarie rektorn på Stenkulaskolan, Fahrudin Zejnic är från och med den 2 mars utbildningschef med särskilt ansvar för Värner Rydénskolan. Tillsammans med de båda biträdande rektorerna Anders Persson och Rasmus Wennergren, leder de nu allt arbete på skolan.

– Vi har en ovanlig situation på skolan. För oss alla gäller det att visa tålamod och steg för steg ta oss an de åtgärder vi tagit fram. Jag hyser stor tilltro till den kraft vi alla kände i går (måndag 2 mars) för att komma tillrätta med det stök som varit, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör på kommunens hemsida.

Fakta

Malmös är en stad med relativt många unga nyanlända. Speciellt svårt är det för elever som kommer till Sverige i årkurs 8 och 9 att få höga betyg.

Malmö hamnar därför under riksgenomsnittet när det gäller gymnasiebehörighet och så har det sett ut under hela 2000-talet.

Förra skolåret var 86,9 procent behöriga i riket men bara 79,5 procent i Malmö. Om vi tar bort de fristående skolorna och bara tittar på de kommunala siffrorna blir siffrorna lägre, 85,7 procent i riket och 77,2 procent i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.