Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från trädgården i Malmö för ett år sedan har rebellmammorna vuxit över både Sverige och världen. Nu är de 5 000 i Sverige och finns i 26 länder globalt. – Vi har ett väldigt momentum med nya som tillkommer hela tiden, säger Sara Nilsson Lööv. Foto: Arvid Grange / SVT, Olivers Abens / privat

Rebellmammornas uppror – från kolonilotten i Malmö till sex kontinenter

Uppdaterad
Publicerad

Det började på en koloniträdgård i Kirseberg för ett år sedan, nu finns de på sex kontinenter. Mammor, mostrar och mormödrar som världen över mobiliserar sig för klimatet. De kallar sig rebellmammor.

– Den vanligaste kritiken vi får är nog att vi inte borde ha skaffat barn, säger Sara Nilsson Lööv, grundare av gruppen Rebellmammorna.

De bildades för ett år sedan på Saras kolonilott i Kirseberg i Malmö. Dessförinnan hade några mammor haft en gruppchatt och en inofficiell träff i Oslo där idefröet till gruppen såddes.

Deras signum är ett fokus på att knyta an till känslorna kring klimatet. Det gör de genom att sitta i en ring på offentlig plats och hålla tal och spela musik.

Spridits över kontinenterna

I rebellmammornas tidiga skede pratade de ihop sig med mammor och aktivister i USA, Tyskland, Zambia och Uganda som var inne på samma spår. Därigenom spred sig konceptet snabbt och blev till den globala rörelsen Mother's rebellion.

Att sitta i en cirkel och dela med sig av sina känslor började kallas The Swedish circle, någonting som enligt Sara Nilsson Lööv redan har spridit sig till fem kontinenter.

– Det känns hoppfullt och påminner om att varje individ kan göra så mycket för att påverka andra, säger hon.

Ingår i Extinction rebellion

Rebellmammorna och Mother's rebellion är del av den globala organisationen Extinction rebellion, som blivit uppmärksammad för att bland annat blockera vägar och hamnar.

För Sara är det viktigt att understryka att rebellmammorna inte vill göra sånt som väcker ilska. Därför sitter de på gågator där de inte riskerar att göra något olagligt. Samtidigt tror hon att båda sorternas aktivism behövs.

– Man kan ibland behöva ta till ganska extrema metoder för att få genomslag och synas. Jag tror att den typen av aktivism behövs. Men jag tror också att det behövs någonting som kan få med sig många fler.

Nu planerar rebellmammorna en demonstration den 23 september. Då ska grupper i 26 länder på sex kontinenter delta.

Se reportaget från koloniträdgården där det började.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.