När häktet är fullt kan polisen tvingas hålla kvar häktade i arresten, berättar Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos polisen. Foto: TT

Häktade kan tvingas sitta kvar i arresten

Uppdaterad
Publicerad

När häktena är fulla tvingas polisen inventera bland sina egna platser. Då kan personer som ska häktas tvingas sitta kvar i polisens arrest tills häktesplats finns.

På torsdagseftermiddagen fanns endast två häktesplatser lediga på Kriminalvårdens sex häkten i region syd. I helgen stängdes häktet i Malmö för intag i över ett dygn.

Under måndagen höll polisens nationella operativa ledningsgrupp (NOLG) ett extrainsatt möte för att diskutera åtgärder för att hantera situationen. Rikspolischef Mats Löfving beskrev då i ett pressmeddelande situationen som ”oerhört allvarlig” och att den riskerar att påverka hela rättsskipningen i samhället.

På torsdagen har ännu inga förslag på lösningar kommunicerats – samtidigt som kriminalvårdschefen i region syd menar att häktena i sydsverige med 100 procents säkerhet kommer bli fulla under kvällen.

I väntan på en lösning

I polisens pressmeddelande framgår att regional eller nationell polischef i beredskap fattar beslut om hanteringen fram tills en nationell rutin tas fram.

Så hur gör man då rent konkret, när häktet blir fullt?

– Det är hela tiden råttan på repet. När vi vet att häktena är fulla görs fortlöpande inventeringar över vår egen kapacitet. Jourhavande polischef kan besluta att sätta frihetsberövade i arrestceller under tiden. Det är inget som sker godtyckligt utan måste beslutas 24 timmar i taget, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.