Nya regler för cyklister. Foto: Thomas Johansson / TT

Fritt fram att strunta i cykelbanan

Uppdaterad
Publicerad

Nu får cyklister köra på körbana även om det finns en cykelbana.

 Regeringen har tagit beslutet för att underlätta för cyklister och mopedister som kör klass II.

– Det kan vara säkrare för vissa cyklister att vara på en vägbana istället för på en cykelbanan, säger David Edman, ordförande i Cykelfrämjandet i Lund och Malmö.

Han anser att de som cyklar fort har mer gemensamt med övriga trafikanter än med de som promenerar och går med hunden på en gång- och cykelbana.

David Edman cyklar själv varje arbetsdag mellan Lund och Malmö, en sträcka på ungefär två mil enkel väg. Han skulle önska att det fanns riktigt bra cykelbanor för alla kategorier av cyklister men eftersom det inte gör det tycker han att den nya förordningen är bra.

Gäller på vägar med max 50 km/h

De nya reglerna för cyklister och förare av moped klass II gäller om den högsta tillåtna hastigheten på körbanan är högst 50 kilometer i timmen. Det är dock fortsatt möjligt att cykla i körbanan om det är högre hastighet under förutsättning att det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge. Reglerna gäller från 1 augusti.

– De flesta kommer nog inte att märka någon skillnad, för de flesta är cykelbanor bra men på en del ställen är de smala och de som cyklar lite fortare kommer nog att använda körbanor istället, säger David Edman.

– Jag tycker det är stolligt. Man ska väl använda cykelbana om det finns en sådan, säger Anne Nyman från Stehag i Eslövs kommun.

Hon anser cyklister att löper större risk att komma till skada om de cyklar ute i trafiken. Hennes son Simon Andersson är av samma uppfatting.

– Det är större risk att bli påkörd om man cyklar på en bilväg. Jag tycker det de ska bygga fler cykelbanor istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.