Fritt fram i Danmark: SVT var på plats när restriktionerna släppte

Uppdaterad
Publicerad

Från och med 1 februari slopar Danmark i stort sett alla covidrestriktioner. Det krävs inte längre vare sig munskydd eller covidpass och krogarna kan hålla öppet som vanligt.

Men även om restriktionerna nu hävts så flaggar den danske statsministern Mette Fredriksen (S) om att det kan införas igen.

– Jag vågar inte lova att detta är ett sista farväl till restriktionerna. Vi vet inte vad som kommer att hända under hösten, om det kommer en ny variant, säger hon till Go' Morgen P3.

Professorn: ”Ett experiment”

Eskild Petersen, professor emeritus i infektionssjukdomar, säger till danska TV2 att han hade föredragit om restriktionerna hävts stegvis. Bland annat borde landet väntat två veckor efter karantänsändringen med att öppna upp nattklubbar och slopa munskyddskravet, konstaterar han.

– För mig är det lite av ett experiment, att man väntar och ser vad som händer de kommande dagarna. Nästa vecka blir helt kritisk, säger Eskild Petersen.

Vårt team Helena Bohm-Nilsson och Johan Dernelius var på plats i Köpenhamn den första restriktionsfria morgonen.

Hör butikschefen Tobias Rosholm i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.