Johanna Nilsson på Kontrapunkt. Ideella krafter öppnar solidaritetscenter på Kontrapunkt i Malmö. Foto: Björn Lindgren/TT/Arkiv

Frivilliga ordnar nattöppet för Malmös hemlösa i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Flera organisationer i Malmö har ordnat en nattöppen värmestuga och ett solidaritetscenter för hemlösa och andra behövande i vinter. De skriver att de startat verksamheten i brist på akuta insatser för Malmös hemlösa.

Den nattöppna värmestugan drivs av Kontrapunkt i samarbete med Svenska Kyrkan i Malmö och Röda Korsets Malmökrets.

”Vi har tillsammans med Kontrapunkt, Svenska Kyrkan och andra organisationer försökt samtala med Malmö Stad om behovet av härbärgen och akutinsatser, men de har tydligt meddelat att de inte nu ser några möjligheter för att varken finansiera, samarbeta eller stödja insatser som riktar sig till andra personer än de som omfattas av deras egna”, skriver Kerstin Larsson, Malmökretsen Röda Korset, skriver i ett pressmeddelande på torsdagen.

Verksamheten kallar de för Solidaritet värmer och öppnar i december. De håller öppet till slutet av mars nästa år.

”Det verkar vara upp till oss Malmöbor att agera själva för att förhindra att människor fryser ihjäl på gatorna. Vi tror att vi är många som vill se ett varmare och mer solidariskt Malmö och uppmanar alla att stötta och hjälpa till efter förmåga att göra det möjligt”, fortsätter Johanna Nilsson, aktiv på Kontrapunkt.

Nattöppet i Malmö

Värmestugan kommer att vara belägen i en extern lokal som blir öppen varje natt. Det kommer inte finnas sovplatser men det erbjuds värme, trygghet och tak över huvudet för personer i Malmö som saknar skydd för natten. I värmestugan kommer det finnas varm mat och dryck samt tillgång till wifi och toaletter.

Solidaritetscentret är beläget i Kontrapunkts lokaler på Norra Grängesbergsgatan i Malmö och kommer hålla öppet två timmar per dag. Här kan behövande hämta livsmedel, matlådor, kläder, filtar och hygienartiklar. Det erbjuds även möjlighet till samhällsinformation och asylrådgivning. Centret tar till vara matsvinn och utsorterade produkter från företag och producenter och ger till behövande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.