Nattfrosten har ställt till det för skånska äppelodlare. Foto: SVT

Efter frosten – skador på skånska fruktträd

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett par kalla nätter i Skåne med frost. På Solnäs gård utanför Lund har man redan konstaterat skador på fruktträd som står i full blom. Både på päronträd och äppelträd.

Värmen kom tidigt i april och fick naturen att vakna extra tidigt. Och bakslaget med frostkalla nätter är inget roligt för odlare.

– Det är nu i blomningen som det är sämsta tidpunkten att få frost, säger Kiviks Musteris odlingschef Jan Flemming Jensen när vi träffar honom på Solnäs gård utanför Lund.

Blommorna är känsliga när de väl blommat och frostnätter kan förstöra stora delar av skörden. Foto: SVT

Pistillen tål inga minusgrader, men hur stora skadorna är vet man inte riktigt ännu.

– Det kan hända att blomman dör helt och då blir det ingen frukt alls men det kan också bli en liten skada på blomman som sen gör att vi får det vi kallar en slips. Ett  torrt streck i skinnet och som egentligen bara är kosmetiskt men det är svårt för oss att sälja det då, säger han.

Rader av äppelträd på en odling utanför Lund. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.