Visa alla (3)
Visa alla (3)

Fuktigt och kallt i tältlägret – Raed återvänder till Irak

Uppdaterad
Publicerad

Det är många som glädjs åt snön men i tältlägret i Revinge utanför Lund, är vintern inte lika välkommen.

Även om det är någorlunda varmt i tälten, sover vissa asylsökande med jackan på.

Lägret öppnade den 14 december förra året och samma eftermiddag flyttade tolv asylsökande in. Nu bor där oftast runt 200 personer varje dag.

Men när lägret byggdes var det plusgrader. Nu är det minus och snö.

– De här tälten ska klara värre saker än det här, de ska klara jättestormar, säger Rebecka Bichis, sektionschef på Migrationsverket.

Smältvatten läcker in

Raed Mohamed har flytt från västra Irak och tält B4 har varit hans hem i 22 dagar nu.

– När snön smälter så läcker det in vatten i tältet. Det blir problem när vattnet kommer genom tältduken underifrån, våra väskor och kläder blir förstörda, säger Raed.

De asylsökande får pengar till vinterkläder, eftersom många inte har med sig mer än de kläder de har på kroppen. Annars har man inte gjort några större vinteranpassningar av tältlägret sedan vintern kom med full kraft i Skåne.

– Vi har inte gjort några speciella åtgärder, bara halkskydd där det har varit halt, säger Rebecka Bichis, sektionschef på Migrationsverket.

Enligt henne ska personal på plats kontinuerligt titta till underhållet av tälten.

Är det rimligt att bo i ett tält i det här vädret?

– Ja, om det inte finns något annat alternativ. Det är bättre att bo i tält än att inte bo någonstans alls, säger Rebecka Bichis.

Vill åka tillbaka hem

Raed Mohamed har drömt om Sverige länge, men det var något annat han hade förväntat sig när han väl kom hit.

– Jag valde Sverige utifrån alla andra europeiska länder för att alla pratar gott om det svenska folket, för att människorna här är snälla och bra. Det stämmer, men att bo här nu i det här tältet är svårt, säger Raed Mohamed.

Nu har han bestämt sig för att försöka återvända till Irak. Det har med familjeskäl att göra men också med den svåra boendesituationen och kylan att göra.

På grund av bristen på boenden har tältlägret mer eller mindre varit fullbelagt sedan start. Ofta behöver man inte stanna mer än två veckor, enligt Rebecka Bichis på Migrationsverket, men för Raed Mohamed har det gått längre än så.

– Den här typen av boende är tänkt att vara tillfällig, men om det inte finns några andra alternativ får man stanna här en längre period, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer