Tullhunden Boeing är fem är gammal och har tjänstgjort i tre. Hans favoritbelöning är att få leka med en grön tennisboll. Foto: Johan Dernelius

Narkotika och vapen – följ med i tullhunden Boeings vardag

Uppdaterad
Publicerad

Narkotika, stiletter och batonger. Allt vanligare beslag på postterminalerna i Skåne. Hunden Boeing hittade på bara en kort stund 1 400 tramadoltabletter.

Artikeln publicerades i december 2020.

– Främst letar vi efter vapen och narkotika men vi hittar mycket annat också. Mycket tobak och alkohol, säger Mika som arbetar som tullinspektör.

Möbler och hundmat

Det är full aktivitet på pakethanteringen hos Postnord. Ute på pakethanteringen Toftanäs, sniffar femårige tullhunden Boeing runt bland stora och små paket.

Smugglarna är påhittiga i sina försök att lura tullen. Men varken plastförseglade förpackningar, instoppat i möbler eller narkotika i hundmaten lurar den fyrbente detektiven.

– Klockan är bara 11.00 och vi har bara varit här på Toftanäs några timmar och redan påträffat 1 500 narkotikaklassade tabletter, 15 olagliga knivar och någon batong. Våra kollegor på den andra postterminalen har gjort liknande beslag, säger Mika.

På bara några få timmar hittade hundsöket 1.500 narkotikaklassade tabletter, 15 olagliga knivar och en stilettbatong. Foto: Johan Dernelius

Toppnotering av försändelser

Postnord har sedan mitten av november noterat rekord i skickade försändelser. Köp-rusch-helgerna har avlöst varandra men det är inget tullhunden Boeing bryr sig om, han letar vidare.

– Vi är mitt inne i vår topperiod och det kommer att fortsätta till mitten av januari. Jag har arbetat i det här företaget i 25 år och har aldrig sett så här stora volymer. Vi slår rekord på rekord oavsett om det är brev eller paket. Det är otroligt att vara med om detta, säger Åsa Holmgren, terminalchef på Postnord Toftanäs.

Knark inuti möbler

Genom åren har smugglarna försökt ligga ett steg före tullen med olika uppfinningsrika sätt att smuggla, men ingen lurar Boeing.

– Trenden just nu är att man försöker gömma narkotika i möbler eller köksmaskiner av olika slag, säger Mika, tullinpektör på Tullverket, som inte vill att vi uppger hennes efternamn.

När Boeing sniffat runt bland paketvagnarna på lastkajen blir det ett och annat paket som måste lyftas åt sidan för ny kontroll. Foto: Johan Dernelius

Tullens beslag under en dag

Tullgruppen på pakethanteringen:

12 stycken farliga föremål i form av springknivar och stilettknivar.

1 styck expanderbar batong.

1 310 stycken narkotikaklassade tabletter.

I tramadol-ärendet resulterade det i en husrannsakan dagen efter. Det visade sig även att mottagaren hade stora skulder hos kronofogden. Kronofogden följde med Tullverket ut och beslagtog personens bil.

Tullgruppen på posthanteringen:

51 gram cannabisharts.

650 tabletter doping.

315 narkotikaklassade tabletter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.