Polisen hittade totalt 364 plantor i den dömde mannens garage. Foto: Polisen

Fyra års fängelse för cannabisodling i garage

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern på en ort utanför Hässleholm döms till fyra års fängelse efter att polisen hittat 364 cannabisplantor i mannens garage.

Mannen som haft en cannabisodling i sitt garage på en ort utanför Hässleholm döms till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott, vilket Norra Skåne var först med att rapportera om.

I garage där odlingen var fanns ventilation, automatisk bevattning, justerbar belysning och flyttbara odlingsbord. Polisen hittade totalt 364 plantor. Det motsvarar runt 17 kilo cannabis.

Odlar till sin cancersjuke pappa

Mannen hävdar att han odlat för att tillverka cannabisolja till sin cancersjuke pappa, så kallad CBD-cannabis, vilket inte är rusgivande utan i stället verkar smärtlindrande och ångestdämpande.

– Jag kan säga ärligt att jag skulle gjort om detta på grund av min far. Om jag hade vetat att jag skulle åkt fast hade jag ändå gjort om det för min far. Han betyder mycket för mig, säger den dömde mannen i förhör med polisen.

Lånade pengar till odlingen

Enligt tidningen behövde mannen låna pengar till verksamheten och långivaren krävde efter ett tag att mannen istället skulle odla en mer rusdrivande sort.

Cannabis

Växten cannabis sativa (hampa) innehåller många olika aktiva ämnen som med ett samlingsnamn kallas cannabinoider. Ett av ämnena är tetrahydrocannabinol (THC). THC ger hallucinogena effekter. Ett annat ämne är cannabidiol (CBD) som inte har de effekterna.

I Sverige omfattas THC av narkotikalagstiftningen och CBD omfattas av läkemedelslagstiftningen.

Källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.