Fyra ungdomar har häktats misstänkta för grov mordbrand efter branden i Hässleholm i augusti. Foto: TT

Fyra ungdomar häktade för inblandning i storbranden i Hässleholm

Uppdaterad
Publicerad

Fyra unga personer, misstänkta för inblandning i storbranden i Hässleholm har idag häktats på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand. Tre av dem är under 18 år gamla.

Idag häktades alltså fyra av fem de ungdomar som anhållits, på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand. Samtliga nekar till brott.

– Jag har beslutat att häva anhållandet för den femte personen. Hen är fortfarande misstänkt men jag ansåg det inte proportionerligt att begära personen häktad, säger kammaråklagare Marie-Louise Holmberg.

Foto: Johan Dernelius/SVT

Tre av de häktade är under 18 år, den fjärde är 21 år gammal. För att minderåriga ska häktas krävs att personerna är på sannolika skäl misstänkta och det föreligger synnerliga skäl för häktning.

– Generellt för synnerliga skäl ska straffvärdet vara ett års fängelse. Minimistraffet för grov mordbrand är fyra års fängelse. Då har jag bedömt att det är ett allvarligt brott och det finns stor risk att utredningen förstörs på grund av kollusionsfaran om de är på fri fot, säger Marie-Louise Holmberg.

I tårar under häktningsförhandling

En försvarsadvokat till en av de misstänkta minderåriga säger till SVT att han hoppas på en rättegång snart, så att de slipper sitta häktade så länge. SVT:s reporter på plats berättar att en av de misstänkta började gråta vid häktningsförhandlingarna.

Även åklagaren håller med om att det inte finns något självändamål i att hålla någon frihetsberövad och menar att man arbetar extra skyndsamt då det gäller ungdomar.

Ungdomarna misstänks för inblandning i den stora brand som ödelade en magasinsbyggnad och en bit av det intilliggande spårområdet i centrala Hässleholm den 14 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.