En av männen beskrivs ha en central roll inom Malmös kriminella värld. Foto: TT

Fyra män häktas för grova brott – kopplas till kriminellt nätverk i Malmö

Publicerad

Tidigt på torsdagen slog polisen till mot det kriminella nätverket i Malmö. Nu har fyra män häktats. En av dem pekas ut som en av de ledande inom Malmös undre värld.

Fem personer anhölls efter polisens gryningsräd mot kriminella nätverk i Malmö i torsdags. Under söndagen hölls häktningsförhandlingar mot fyra av personerna, den femte släpptes på fri fot i torsdags med kvarstående misstankar.

Tre män hade begärts häktade misstänkta för grovt narkotikabrott.

– Tingsrätten gjorde bedömningen att sannolika skäl för grovt narkotikabrott förelåg för två av dem. För den tredje gjorde man bedömningen att det handlade om narkotikabrott av normalgraden, säger kammaråklagare Magnus Pettersson.

Häktas för vapenbrott

Den fjärde mannen häktades misstänkt för grovt vapenbrott.

En av de häktade misstänks även för anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse, han är dock inte begärd häktad för detta.

– Jag gjorde bedömningen att inte begära den personen häktad för den brottsmisstanken. Men misstanken är inte avskriven, säger Magnus Pettersson.

Ledare i undre världen

En av männen, som är i 25-årsåldern, pekas ut som en av de ledande inom Malmös kriminella värld och kan kopplas till flera dåd det senaste året, enligt polisuppgifter.

Han är sedan tidigare dömd för allmänfarlig ödeläggelse efter ett sprängdåd mot ett fastighetsbolags kontor i Rosengård i Malmö. Han dömdes även för att ha dödshotat åklagarna som ledde förundersökningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer